Tartalom

Aranyér = végbélkörüli visszértágulat


Az aranyér nem más, mint a végbél és a végbélnyílás falában található visszértágulat. Amennyiben az aranyér a végbél  záróizmán belül marad, az elnevezése belső aranyér, a zárógyűrűn kívülre kerülő pedig a külső aranyér.


Az aranyér-betegség okai


Mondhatnánk, hogy az aranyér civilizációs ártalom, hiszen a rohanó életmód, az órákon át tartó ülő testhelyzet, a helytelen táplálkozás és az ezek következtében kialakuló székrekedés, mind mind a betegség kialakulását segítik elő. Bizonyos májbetegségekben is gyakrabban fordul elő az aranyér, mivel a végbél tájékon lévő visszértágulat segítségével a vér el tudja kerülni a csökkent májátáramlást. Az aranyér előrehaladott terhesség alatt, szülések után is megszokott jelenség. A szülés után azonban, az esetek egy részében az aranyér spontán megszűnhet, illetve jelentősen visszafejlődhet.
A két lábon való állás hátránya, hogy az ember hajlamos az aranyér kialakulására. Álló testhelyzetben ugyanis nagyobb az erre a területre nehezedő véroszlop súlya, könnyebben alakul ki a visszértágulat, mint a mind a négy lábukat használó emlősöknél.

 

 

Az aranyér-betegség tünetei


Aranyér esetén eleinte, különösen az enyhe esetek akár tünetmentesek is lehetnek. Az aranyér egyik rémisztő tünete, a vérzés, gyakran viszi orvoshoz a beteget. Véres lehet a széklet felszíne vagy a vécépapír.

 

Kiboltosuló aranyér - nodus haemorrhoidalis               Aranyeres csomók - nodi haemorrhoidalis


Aranyér esetén gyakori tünet a végbéltáji viszketés, égő érzés. Fájdalom rendszerint csak akkor alakul ki, ha az aranyér begyullad. Ilyenkor a benne lévő vér megalvad, a tágult aranyér megduzzad, és a végbélnyílásban gyakorta tapinthatóvá válik egy érzékeny, fájdalmas duzzanat. A fájdalom testhelyzettől függően változó erősségű, székeléskor fokozódhat. Kezelés nélkül a visszértágulat miatt kialakult panaszok néhány napig egyre erősödnek, és rendszerint csak hetek alatt szűnnek meg teljesen.
 

 Az aranyér vizsgálata


Az ún. külső aranyerek láthatók és tapinthatók, mégsem kerülhető el a végbél vizsgálata. Ez a megtekintésen túl betapintással történik. Az aranyér rektális vizsgálata - gyulladás és feszítő véralvadék esetét leszámítva - nem fájdalmas, csak néhány másodpercet vesz igénybe, ugyanakkor szakmailag elengedhetetlen.
Visszatérő panaszok esetén végbéltükrözés, azaz rectoscopia végzése szükséges, hogy a belső aranyér és egyéb a végbél visszeres keringését befolyásoló betegségei kizárhatók legyenek.

 

 

Ano-rectoscopia = végbéltükrözés - aranyér


Mire is alkalmazható a rectoscopia azaz a végbéltükrözés a diagnosztikában ?


Számos betegség pontos behatárolásában és sok esetben a hasonló tünetekkel járó problémák elkülönítő diagnosztikájában elengedhetetlen a bél nyálkahártya felszíneinek szabad szemmel való megtekintése:

 

 • Végbéltükrözést végzünk vérzés vagy véres széklet esetén  

  ilyenkor gyulladás, aranyér, végbél berepedés, jó- vagy rosszindulatú daganat elkülönítése céljából történik a végbéltükrözés.

 • Ugyancsak a rosszindulatú folyamatok kizárására szükséges a végbéltükrözés megváltozott székelési szokások esetén

   ok nélkül váltakozó hasmenés és székrekedés során.

 • A széklet vastagságának, átmérőjének szembetűnő változása miatt a végbéltükrözés, vagyis a rectoscopia segít az ok felderítésében

  ún. ceruzabél széklet esetén térszűkítő folyamat kizárására

 • Végbéltükrözés alkalmas szövettani mintavételre is.

 

Rectoscopia - végbéltükrözésA végbél belülről

 

Mire is alkalmazható a végbéltükrözés a terápiában ?

 

 

 • Megfelelő magasságban elhelyezkedő belső aranyeres problémák rectoscopia során gumigyűrvel elszoríthatók, így azok minimális panaszokkal elhalnak és lelökődnek.
 • Végbéltáji berepedések végbéltükrözés, rectoscopia segítségével pl. fagyasztásos – ún. cryoterápiás – eljárással jól kezelhetők.
 • A vírusos eredetű ún. hegyes függöny vizsgálatában és kezelésében is nélkülözhetetlen a végbéltükrözés.

 

Hogyan történik a végbéltükrözés ?

 

 

A vizsgálat előtt beöntéssel tisztítjuk ki a végbelet, hogy megfelelően láthassuk annak felszínét.
A vazelinnel síkosított műszerrel a vastagbél utolsó 20-30 cm-es szakaszát, a végbelet tudjuk vizsgálni. Végbéltükrözés azaz rectoscopia során ún. hideg fényforrásból üvegszálas optikai vezetéken visszük a fényt, az általában 22-25-30 cm. hosszúságú merev, csőszerű eszközhöz.
A bevezetéshez egy kúpot helyezünk a cső végére, így az semmilyen fájdalmat nem okoz. A vizsgálni kívánt bélszakasz sérülés mentes „megnyitásához” egy ballonnal időnként levegőt fújunk be a műszeren keresztül.

 

 

Az aranyér kezelése - gumigyűrűs ligatúra


Ha a beteg az aranyér panaszaival időben orvoshoz kerül, akkor a tünetek gyorsan enyhíthetők, megszüntethetők, sőt, bizonyos esetekben az aranyér ambuláns kezelése, egy esetleges későbbi műtétet is megelőzhet. Azonban a betegek nem szívesen fordulnak orvoshoz, az aranyér okozta panaszaikkal. Félnek a lehetséges egyéb diagnózistól és szeméremérzetük is tiltakozik a vizsgálatok ellen. Azt viszont tudni kell, hogy az aranyér mellett, egyéb, a végbelet érintő betegségek is járhatnak hasonló tünetekkel, elsősorban vérzéssel, véres székürítéssel. Így ezeket a tüneteket minden esetben nagyon komolyan kell venni, mert nemcsak aranyér, hanem a végbél nyálkahártyájának gyulladása, kifekélyesedése, a terület jó- és rosszindulatú daganatai is okozhatják őket. Az időben felfedezett alapbetegség, még a végbélrák is gyógyítható.

 1. Az aranyér kezelése történhet gyógyszerekkel és vitamin készítményekkel is. A fentiek közös jellemzője, hogy a visszértágulat falának megerősítésével, annak szakítószilárdságának növelésével hatnak. Az aranyér kezelése során a nagydózisú C vitamin, ill. bioflavonoidok szedése alapvető.

 2. Az aranyér kezelése a gondos, nedves tisztálkodás mellett - amire célszerű a popsitörlésre való nedves törlőkendő alkalmazása - , helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő és fájdalom csillapító hatású kúpokkal és krémekkel történik a kezdeti, vagy az enyhébb stádium esetén.

 3. A aranyér kezelése, kiegészítés képpen történhet homeopátiás készítményekkel. Ezek kiválasztása nagy tapasztalatot igényel, s bár a homeopátiás készítmények veszélytelenek, nem mindenkinek a kezelése végezhető ugyanazzal a hatóanyaggal. Ezért nem biztos, hogy a homeopátiás készítmény kiválasztásában érdemes a szomszédokra hagyatkozni.

 4. Az ún. trombotizált, azaz feszítő véralvadékkal kitöltött aranyér okozta súlyos fájdalmak leghatékonyabb és leggyorsabb kezelése az alvadt vérrög kibocsájtása, ami egy néhány mm-es nyíláson keresztül történik. A tűrhetetlen fájdalmak néhány másodperc múlva jelentősen enyhülnek, megszűnnek.

 5. Kissebb, külső aranyerek kezelése helyi érzéstelenítésben végezhető, ambuláns beavatkozással. Ilyen kisebb aranyér műtétet rendelőnkben is végzünk.

 6. Gyakori vérzés esetén a belső aranyér gumigyűrűvel is leszorítható - ezt nevezzük gyűrűzésnek ill. ligatúrának-, ami napokkal később az aranyér elhalásához és fájdalmatlan lelökődéséhez vezet.

 7. Az aranyér kezelése injekcióval is végezhető, a csomót borító nyálkahártya alá befecskendezett szer az aranyér elzáródását okozó hegszövet képződését eredményezi. Az aranyér ilyen kezelése az ún. szkleroterápia.

 8. Az aranyér műtéti kezelése akkor válik szükségessé, ha az egyéb eljárások hatástalanok, ill. rendkívül súlyos a visszértágulat.

 

Gumigyűrűs aranyér ligatúra

 

E kezelés során egy speciális műszer segítségével egy igen erős, de kis átmérőjű gumigyűrűt feltágítunk és az aranyeret a gyűrű közepébe húzva egy ravasz meghúzásával azt rálőjük a csomóra. Ez az elegáns eljárás sajnos csak bizonyos elhelyezkedésű aranyeres csomók esetében alkalmazható, mert a vérkeringés teljes elszorítása igen fájdalmas, a fájdalom érző idegrostokat még tartalmazó, a végbél záróizom külső oldalán található ún. külső nodusok kezelésénél. A megfelelő magasságban kialakuló ún. belső aranyér terápiája viszont gyakorlatilag fájdalommentes.

A gumigyűrűs ligatúra után a gyűrű magától leesik, ahogy az őt tartó aranyeres csomó elhal. Esetleg néhány csepp véres váladék kíséretében a széklettel kiürül.

 

 

Visszértágulat (Varicositas)


A visszér-tágulat világszerte elterjedt, milliókat érint. Nem sorolható a ritka, kevés figyelmet érdemlő betegségek közé. Sokan ismerik - legalább hallomásból - a lábon kitüremkedő, gyakran begyulladó, fájdalmas visszér tágulatot, amelyek sok ember életét keserítik meg. A magyarországi lakosság 20-40%-át érinti, így kiemelkedő fontossággal bír.
A varicositas vagy visszér tágulat egy vénaszakasz kitágulását jelenti. Ennek mind oka a vénák falában elhelyezkedő, egyenirányító szerepet betöltő billentyűk záróképességének romlása. A tágulat miatt tovább súlyosbodik a billentyű elégtelenség....

 

Visszérbillenytűk szerepe a visszértágulat kialakulásában

 

A tágult visszerek okozta kozmetikai panasz mellett a beteg nehéznek, fáradékonynak érzi a lábát, mely estére megdagadhat. A tágult szakaszban gyakran alakul ki véralvadék (trombózis), mely elvándorolva, akár végzetes embóliát (akut érelzáródás) okozhat.  E visszértágulat gyakori kísérője a gyulladás és a lábszárfekély.


Visszér tágulat esetén forduljon orvoshoz:

 


- ha hirtelen feszítő érzést tapasztal a lábában,

- járásképtelenségnél,

- a láb hirtelen kivörösödésénél, megdagadásánál,
körülírt helyen létrejövő vörösségnél,

- a bőr hőmérsékletének emelkedésénél,

- fekély kialakulásánál.

 

Hajszálér tágulat injekciós kezelése - scleroterápia         Visszértágulat injekciós kezelése - scleroterápia


A visszér-tágulat kockázati tényezői:


Öröklődés:
Néhány embernél genetikai okokból nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség.


A női nem:
A nők nagyobb valószínűséggel érintettek (a férfi-nő arány 1:2, 1:3). E különbség valószínűleg hormonális hatások, terhesség, álló helyzetben töltött hosszabb időszakok, kisebb izomtömeg vagy nem megfelelő lábbeli viselésének következménye.


 
Életmód és munkahelyi tevékenység:
A nők nagyobb valószínűséggel vannak kitéve az állómunkából eredő kockázatnak (egészségügyi dolgozók, kereskedők, felszolgálók, kézművesek). Ez tovább fokozódik, ha a háztartási munka kockázatát is hozzáadjuk.
 


Testsúly, étrend:
A súlyfelesleg, az egészségtelen étrend és a kevés rostfogyasztás is befolyásolhatja a betegség kialakulását.
 


Terhesség:
Azoknál, akik egyébként is hajlamosak vénás betegségekre, a többszöri terhességi állapot rosszabbodást előidéző tényező lehet.

 


A visszér-tágulat kezelési lehetőségei:

 A konzervatív kezelés része az egészségi és testtartási tanácsok adása. Fontos a láb pihentetése a szívnél magasabb helyzetben (felpolcolás), a hosszabb állás vagy ülés kerülése, a rugalmas pólya viselése, az elhízás kerülése, járásgyakorlatok végzése, váltott hideg-meleg vizes zuhany. Az emésztési panaszok (puffadás) egy része hasűri vénás keringés romlásával, szintén szerepet játszhat a varicositas kialakulásában, így ezek megoldása is fontos összetevője lehet a kezelésnek.

- Kompressziós kezelés
A kompressziós pólya akár évekig viselhető, szövődmény és mellékhatás nélkül. A varicositas minden típusánál használható.

- Gyógyszeres kezelés
Egyetlen tabletta bevételével nem lehet megszüntetni a betegséget, bármennyire is szeretnénk. Célszerű azt a fajtát adagolni hosszabb időn át, amelyik a leginkább enyhíti a panaszokat. A fokozott C-vitamin és bioflavonoid bevitel szükségessége kiemelendő.

- Sebészeti kezelés
Néhány formája az egynapos beavatkozások keretén belül elvégezhető, például, az ún. aláöltéses technika, amikor vágás nélkül, bőrbe tett varratokkal szorítjuk el a csomók vérutánpótlásának helyét.
Más esetben pedig már nem mindig vágják végig azokat a bőrfelületeket, ahol a visszér húzódik, hanem kis, néhány milliméteres szúró metszésekből "varázsolják" ki az ereket.

- Scleroterápia
Ennek során gyógyszert juttatunk a véna belsejébe és a kezelés ideje alatt pólyázzuk a végtagot.
Egyáltalán nem mindegy, főleg a fiatal nők esetében, hogy heges marad-e műtét után a láb, vagy szinte észre sem lehet venni az apró szúrások nyomait.

 

 

Injekciós visszérkezelés - scleroterapia

 

A visszértágulatok kezelésének lényeg, a pangó vér miatt panaszokat okozó érszakasz végleges kiiktatása a keringésből. Régebben ennek egyedüli megoldását az operáció jelentette, amikor a feleslegessé és károssá vált vénát egy drótra felfűzve azt kitépték a helyéről. Az oldalágak egy része lekötésre került, mások maguktól szívódtak fel.

Napjainkban a sebészetben is az ún. minimál invazív, azaz a minél kisebb mértékű, kórházi kezelést nem ígénylő beavatkozásokra törekszünk. A tágult visszerek megoldásában egyre nagyobb teret hódít az injekciós érelzárás, az ún. scleroterápia (ejtsd: szkleroterápia).

 

Visszértágulat injekciós scleroterápia

 

Az injekciós scleroterápia lényege, hogy a tágult érszakaszokba 1,5 - 2,5 cm-enként egy speciális anyagot fecskendezünk, ami steril gyulladást idéz elő az ér falában. Ennek hatására a visszér belső, tapadás mentes felszíne megsérül és az eret egy darabig összenyomva a szemközti falak összetapadnak és így kiiktathatók a vérkeringésből.

Az eredményes kezelés ezért megfelelő ideig tartó fáslizást, vagy rugalmas harisnya viselést feltételez. Scleroterápia -t általában hetente végzünk. A kezelés alatt tartózkodni kell a direkt napsugárzástól, mert az UV hatására tartós barna elszíneződés alakulhat ki.

Az injekciós scleroterápia végezhető hajszálerektől az 1 cm-nél is vastagabb erekig, különböző töménységű szklerotizáló oldatot alkalmazva. A vaskosabb vénák esetében a beadás előtt felhabosítjuk a hatóanyagot, ami így jobban kitölti az eret.

 

Nagyobb átmérőjű erek kezelése: hab-scleroterápia

 

Az injekciós visszérkezelés mellékhatásai:

 

 

- néha az elzáródott érszakaszban kisebb mennyiségű vér megreked, amit a következő kezelés alkalmával el kell távolítani, hogy a lebomló vér ne okozzon maradandó elszíneződést.

- minél vastagabb visszértágulat -ot  kezelünk, azaz minél töményebb hatóanyagot alkalmazunk, annál nagyobb az esélye, hogy a kívántnál erőteljesebb gyulladás alakul ki, ami miatt átmenetileg szüneteltetni kell az érintett véna további kezelését. Hűtéssel és helyileg alkalmazandó készítményekkel gyorsan megszűntethető a gyulladás és folytatható a terápia.