Tartalom

Az aranyér-betegség tünetei


Aranyér esetén eleinte, különösen az enyhe esetek akár tünetmentesek is lehetnek. Az aranyér egyik rémisztő tünete, a vérzés, gyakran viszi orvoshoz a beteget. Véres lehet a széklet felszíne vagy a vécépapír.

 

Kiboltosuló aranyér - nodus haemorrhoidalis        Külső és belső aranyér elhelyezkedése        Aranyeres csomók - nodi haemorrhoidalis


Aranyér esetén gyakori tünet a végbéltáji viszketés, égő érzés. Fájdalom rendszerint csak akkor alakul ki, ha az aranyér begyullad. Ilyenkor a benne lévő vér megalvad, a tágult aranyér megduzzad, és a végbélnyílásban gyakorta tapinthatóvá válik egy érzékeny, fájdalmas duzzanat. A fájdalom testhelyzettől függően változó erősségű, székeléskor fokozódhat. Kezelés nélkül a visszértágulat miatt kialakult panaszok néhány napig egyre erősödnek, és rendszerint csak hetek alatt szűnnek meg teljesen.
 

 Az aranyér vizsgálata


Az ún. külső aranyerek láthatók és tapinthatók, mégsem kerülhető el a végbél vizsgálata. Ez a megtekintésen túl betapintással történik. Az aranyér rektális vizsgálata - gyulladás és feszítő véralvadék esetét leszámítva - nem fájdalmas, csak néhány másodpercet vesz igénybe, ugyanakkor szakmailag elengedhetetlen.
Visszatérő panaszok esetén végbéltükrözés, azaz rectoscopia végzése szükséges, hogy a belső aranyér és egyéb a végbél visszeres keringését befolyásoló betegségei kizárhatók legyenek.