Tartalom

Az aranyér kezelése - gumigyűrűs ligatúra


Ha a beteg az aranyér panaszaival időben orvoshoz kerül, akkor a tünetek gyorsan enyhíthetők, megszüntethetők, sőt, bizonyos esetekben az aranyér ambuláns kezelése, egy esetleges későbbi műtétet is megelőzhet. Azonban a betegek nem szívesen fordulnak orvoshoz, az aranyér okozta panaszaikkal. Félnek a lehetséges egyéb diagnózistól és szeméremérzetük is tiltakozik a vizsgálatok ellen. Azt viszont tudni kell, hogy az aranyér mellett, egyéb, a végbelet érintő betegségek is járhatnak hasonló tünetekkel, elsősorban vérzéssel, véres székürítéssel. Így ezeket a tüneteket minden esetben nagyon komolyan kell venni, mert nemcsak aranyér, hanem a végbél nyálkahártyájának gyulladása, kifekélyesedése, a terület jó- és rosszindulatú daganatai is okozhatják őket. Az időben felfedezett alapbetegség, még a végbélrák is gyógyítható.

  1. Az aranyér kezelése történhet gyógyszerekkel és vitamin készítményekkel is. A fentiek közös jellemzője, hogy a visszértágulat falának megerősítésével, annak szakítószilárdságának növelésével hatnak. Az aranyér kezelése során a nagydózisú C vitamin, ill. bioflavonoidok szedése alapvető.

  2. Az aranyér kezelése a gondos, nedves tisztálkodás mellett - amire célszerű a popsitörlésre való nedves törlőkendő alkalmazása - , helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő és fájdalom csillapító hatású kúpokkal és krémekkel történik a kezdeti, vagy az enyhébb stádium esetén.

  3. A aranyér kezelése, kiegészítés képpen történhet homeopátiás készítményekkel. Ezek kiválasztása nagy tapasztalatot igényel, s bár a homeopátiás készítmények veszélytelenek, nem mindenkinek a kezelése végezhető ugyanazzal a hatóanyaggal. Ezért nem biztos, hogy a homeopátiás készítmény kiválasztásában érdemes a szomszédokra hagyatkozni.

  4. Az ún. trombotizált, azaz feszítő véralvadékkal kitöltött aranyér okozta súlyos fájdalmak leghatékonyabb és leggyorsabb kezelése az alvadt vérrög kibocsájtása, ami egy néhány mm-es nyíláson keresztül történik. A tűrhetetlen fájdalmak néhány másodperc múlva jelentősen enyhülnek, megszűnnek.

  5. Kissebb, külső aranyerek kezelése helyi érzéstelenítésben végezhető, ambuláns beavatkozással. Ilyen kisebb aranyér műtétet rendelőnkben is végzünk.

  6. Gyakori vérzés esetén a belső aranyér gumigyűrűvel is leszorítható - ezt nevezzük gyűrűzésnek ill. ligatúrának-, ami napokkal később az aranyér elhalásához és fájdalmatlan lelökődéséhez vezet.

  7. Az aranyér kezelése injekcióval is végezhető, a csomót borító nyálkahártya alá befecskendezett szer az aranyér elzáródását okozó hegszövet képződését eredményezi. Az aranyér ilyen kezelése az ún. szkleroterápia.

  8. Az aranyér műtéti kezelése akkor válik szükségessé, ha az egyéb eljárások hatástalanok, ill. rendkívül súlyos a visszértágulat.

 

Gumigyűrűs aranyér ligatúra

 

E kezelés során egy speciális műszer segítségével egy igen erős, de kis átmérőjű gumigyűrűt feltágítunk és az aranyeret a gyűrű közepébe húzva egy ravasz meghúzásával azt rálőjük a csomóra. Ez az elegáns eljárás sajnos csak bizonyos elhelyezkedésű aranyeres csomók esetében alkalmazható, mert a vérkeringés teljes elszorítása igen fájdalmas, a fájdalom érző idegrostokat még tartalmazó, a végbél záróizom külső oldalán található ún. külső nodusok kezelésénél. A megfelelő magasságban kialakuló ún. belső aranyér terápiája viszont gyakorlatilag fájdalommentes.

A gumigyűrűs ligatúra után a gyűrű magától leesik, ahogy az őt tartó aranyeres csomó elhal. Esetleg néhány csepp véres váladék kíséretében a széklettel kiürül.