Tartalom

Lábszárfekély - ulcus cruris - visszér-tágulat - kezelése

 

A lábszárfekély (ulcus cruris) és visszér-tágulat

 


A vénás rendszer betegsége az ún. visszér-tágulat miatt szövődményként leggyakrabban lábszárfekély alakul ki. A lábszárfekély kezdetén először a bőr elvékonyodik, fényessé válik, kékeslilás, barnás foltok jelennek meg rajta.
Ha valakinek visszér-tágulat mellett ilyen tünetei vannak és ebben a stádiumban fordul orvoshoz, akkor a visszér kezelése megelőzheti a lábszárfekélyfekély kialakulását. Megállítható vagy kitolható az állapot romlása gyógyszerekkel, megfelelő ún. kompressziós rendszerekkel.
A lábszárfekély rengeteg szenvedéssel jár, ezért is fontos mielőbbi kezelése. Nemcsak kellemetlen és fájdalmas, de rontja az életminőséget is, hiszen a bűzösen váladékozó sebekkel pl. nem lehet uszodába menni, a hölgyek nem viselhetnek szoknyát és a nagy fájdalom sokszor még a munkavégzést is akadályozza.
Előfordul, hogy a lábszárfekély évekig nem gyógyul megfelelően. Ennek magyarázata, hogy a vénás keringésben nagy valószínűséggel valamilyen billentyű probléma van és emiatt visszér-tágulat alakult ki a felületes vénás hálózatban. Ha elmarad a visszér-tágulat kezelése, az egyre romló vénás keringés idővel az esetek jelentős részében lábszárfekély kialakulását eredményezi.
Az alsó végtagi visszér rendszerben billentyűk találhatók, amelyek a vér áramlását egyirányúvá teszik a szív felé. Lehetnek betegek ezek a billentyűk, emiatt feltorlódik a vér a nehézségi erő miatt, de a mélyvénás rendszer elzáródása is hasonló gondot okoz. Ennek következményeként, a vénás oldali keringés lelassul - ezt nevezzük sztázisnak, vagy pangásnak - és megnő benne a vérnyomás, úgynevezett vénás hypertonia alakul ki. Ez végül egyrészt a szövetek oxigen ellátottságának a csökkenéséhez vezet, másrészt gyulladásos jelenségeket hoz létre elsősorban a bőrben és a bőr alatti kötőszövetekben. A vénás nyomás emelkedéstől kitágulnak a vénák,  faluk elvékonyodik, "kidurran", ettől illetve a szövetek oxigén ellátásának zavarától alakul ki egy krónikus seb, ez a lábszárfekély.

 

Lábszárfekély - ulcus cruris

 

 

Lábszárfekély (ulcus cruris) és cukorbetegség (diabetes mellitus)

 


Rosszul gyógyuló lábszárfekély jön létre cukorbetegségben is. Ilyenkor a szövetek megfelelő oxigén és tápanyag ellátásához szükséges hajszáleres keringés - megfelelő diabetológiai kezelése kezdetben megelőzheti a komolyabb probléma kialakulását - zavara tehető felelőssé. A visszér és hajszálér problémák mellett cuikorbetegségben a magas vércukorérték miatti fokozott fertőzési hajlam tovább rontja a lábszárfekély gyógyhajlamát és súlyosbítja a gyulladásos szövődményeket. Lásd még cukorbeteg láb.

 

Cukorbeteg láb - mély talpi fekély - malum perforans pedis

 

Lábszárfekély (ulcus cruris) és verőeres szűkület

 

 
Szintén fájdalmas nem gyógyuló elhalásokat, lábszáfekélyeket, lábujj üszkösödést okoz a verőerek szűkülete is. Ekkor azonban más kisérő tünetek a jellemzőek: járásra kialakuló görcsös, megállásra szűnő fájdalom, mely éjszaka, ágyban is jelentkezhet. Ezen segít, ha a beteg lelógatja a lábát az ágyról. A bőr sápadt és hűvös tapintatú.
Szakember könnyen el tudja különíteni a két okot, melyek kezelése merőben eltérő !

 

Artériás - verőeres érszűkület - lábszárfekély

 

Sajnos sokszor előfordul ún. kevert forma, amikor mind az odavezető, tehét az artériás/verőeres rendszer, mind a hajszáleres keringés, mind a kifolyást biztosító vénás/visszeres hálózat működése zavart. E kevert formák leginkább cukorbetegeknél fordulnak elő. Ilyenkor a legnehezebb a terápia és ennek beállítása feltétlenül felkészült szakembert kíván! Lábszárfekély (ulcus cruris) - kezelési lehetőségek

 


Minden lábszárfekély esetén az oki megoldást az artéria ill. a visszér kezelése, a zavart keringés helyreállítása, vagy javítása jelenti. A leggyakrabban előforduló visszér-tágulat okozta problémák kezelése számos, különböző szakterületeket érintő módszerrel lehetséges.

A krónikus lábszárfekély (ulcus cruris) kezelése esetén gyakran alkalmazunk sebkörnyéki vénás pangást csökkentő, vagy megszűntető eljárásokat, így a keringés javításával jelentősen felgyorsítható és hatékonyabbá tehető a lábszárfekély (ulcus cruris) gyógyulása.

  • A visszér-tágulat kezelése régebben elsősorban műtéti eljárással történt, amikor a visszér tágult szakaszát kis bőrmetszésekből kihúzzák, a mellékágakat részben lekötik.
  • A felületes visszér-tágulat kezelése napjainkban egyre gyakrabban az érintett visszér szakaszok helyben hagyása mellett, azok belülről történő elzárásával történik. A nagyobb visszér törzsek elzárására egynapos sebészet keretében használható rádió frekvenciás, vagy lézer katéteres megoldás.
  • Rendelőnkben a visszér-tágulat kezelése ún. injekciós szkleroterápia-val történik, amikor a kisebb visszér belsejébe folyékony, a vastagabba habosított szklerotizáló anyagot fecskendezünk. Ennek hatására a visszér belső felülete külső összenyomás - fáslizás, kompressziós harisnya - mellett összetapad és fokozatosan elzáródik. A visszér-tágulat ilyen kezelése minimális kellemetlenséggel jár, ambulanter megoldható, nem szükséges táppénzes állományt igénybe venni.


A krónikus lábszárfekély (ulcus cruris) begyógyulása, hámosodása segíthető az ún. nedves sebkötözés módszerével azaz az ún. intelligens kötszerek alkalmazásával. Rendelőnkben betanítjuk az otthoni sebkötözés technikáját, így sokkal ritkábban van szükség a szakorvost felkeresni!

A gyulladásos következményeket csökkentő, a sebgyógyulást, sebfeltelődést, a bőrképződést fokozó és a hajszáleres keringést javító lágylézer kezelés is nagy segítséget jelenthet. Szakrendelésünkön a mélyebb behatolási képességű infravörös tartományban működő készüléket alkalmazzuk.