Tartalom

Visszértágulat (Varicositas)


A visszér-tágulat világszerte elterjedt, milliókat érint. Nem sorolható a ritka, kevés figyelmet érdemlő betegségek közé. Sokan ismerik - legalább hallomásból - a lábon kitüremkedő, gyakran begyulladó, fájdalmas visszér tágulatot, amelyek sok ember életét keserítik meg. A magyarországi lakosság 20-40%-át érinti, így kiemelkedő fontossággal bír.
A varicositas vagy visszér tágulat egy vénaszakasz kitágulását jelenti. Ennek mind oka a vénák falában elhelyezkedő, egyenirányító szerepet betöltő billentyűk záróképességének romlása. A tágulat miatt tovább súlyosbodik a billentyű elégtelenség....

 

Visszérbillenytűk szerepe a visszértágulat kialakulásában

 

A tágult visszerek okozta kozmetikai panasz mellett a beteg nehéznek, fáradékonynak érzi a lábát, mely estére megdagadhat. A tágult szakaszban gyakran alakul ki véralvadék (trombózis), mely elvándorolva, akár végzetes embóliát (akut érelzáródás) okozhat.  E visszértágulat gyakori kísérője a gyulladás és a lábszárfekély.


Visszér tágulat esetén forduljon orvoshoz:

 


- ha hirtelen feszítő érzést tapasztal a lábában,

- járásképtelenségnél,

- a láb hirtelen kivörösödésénél, megdagadásánál,
körülírt helyen létrejövő vörösségnél,

- a bőr hőmérsékletének emelkedésénél,

- fekély kialakulásánál.

 

Hajszálér tágulat injekciós kezelése - scleroterápia         Visszértágulat injekciós kezelése - scleroterápia


A visszér-tágulat kockázati tényezői:


Öröklődés:
Néhány embernél genetikai okokból nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség.


A női nem:
A nők nagyobb valószínűséggel érintettek (a férfi-nő arány 1:2, 1:3). E különbség valószínűleg hormonális hatások, terhesség, álló helyzetben töltött hosszabb időszakok, kisebb izomtömeg vagy nem megfelelő lábbeli viselésének következménye.


 
Életmód és munkahelyi tevékenység:
A nők nagyobb valószínűséggel vannak kitéve az állómunkából eredő kockázatnak (egészségügyi dolgozók, kereskedők, felszolgálók, kézművesek). Ez tovább fokozódik, ha a háztartási munka kockázatát is hozzáadjuk.
 


Testsúly, étrend:
A súlyfelesleg, az egészségtelen étrend és a kevés rostfogyasztás is befolyásolhatja a betegség kialakulását.
 


Terhesség:
Azoknál, akik egyébként is hajlamosak vénás betegségekre, a többszöri terhességi állapot rosszabbodást előidéző tényező lehet.

 


A visszér-tágulat kezelési lehetőségei:

 A konzervatív kezelés része az egészségi és testtartási tanácsok adása. Fontos a láb pihentetése a szívnél magasabb helyzetben (felpolcolás), a hosszabb állás vagy ülés kerülése, a rugalmas pólya viselése, az elhízás kerülése, járásgyakorlatok végzése, váltott hideg-meleg vizes zuhany. Az emésztési panaszok (puffadás) egy része hasűri vénás keringés romlásával, szintén szerepet játszhat a varicositas kialakulásában, így ezek megoldása is fontos összetevője lehet a kezelésnek.

- Kompressziós kezelés
A kompressziós pólya akár évekig viselhető, szövődmény és mellékhatás nélkül. A varicositas minden típusánál használható.

- Gyógyszeres kezelés
Egyetlen tabletta bevételével nem lehet megszüntetni a betegséget, bármennyire is szeretnénk. Célszerű azt a fajtát adagolni hosszabb időn át, amelyik a leginkább enyhíti a panaszokat. A fokozott C-vitamin és bioflavonoid bevitel szükségessége kiemelendő.

- Sebészeti kezelés
Néhány formája az egynapos beavatkozások keretén belül elvégezhető, például, az ún. aláöltéses technika, amikor vágás nélkül, bőrbe tett varratokkal szorítjuk el a csomók vérutánpótlásának helyét.
Más esetben pedig már nem mindig vágják végig azokat a bőrfelületeket, ahol a visszér húzódik, hanem kis, néhány milliméteres szúró metszésekből "varázsolják" ki az ereket.

- Scleroterápia
Ennek során gyógyszert juttatunk a véna belsejébe és a kezelés ideje alatt pólyázzuk a végtagot.
Egyáltalán nem mindegy, főleg a fiatal nők esetében, hogy heges marad-e műtét után a láb, vagy szinte észre sem lehet venni az apró szúrások nyomait.