Tartalom

Bemutatkozás

 

            Szeretettel üdvözölöm az Euritmia-Medic pomázi sebészeti rendelőjének honlapján.

 

 

 

 


 

 

 Néhány szóban rendelőnk előéletéről:

 

Az Euritmia-Medic Bt. 1998-ban alakult. Korábban budapesti telephelyén, az Arthro Komplex Gyógyközpontban sebészeti és baleseti sebészeti szaktanácsadást végeztünk és bizonyos alternatív gyógymódokat alkalmaztunk (méregtelenítő eljárásokat: böjt és fogyókúrák, kolon-hidroterápia, bélflóra felépítés, infra szauna, pulzáló elektromágneses terápia, allergia és candida vizsgálat és kezelés; akupunktúrát).

 

 

Pomázi sebészeti rendelőnket 2005. augusztus elsején nyitottuk meg, ahol általános sebészeti problémák vizsgálatával és kezelésével, v

alamint baleseti sebészeti konzultációval foglalkozunk. 
A festékes anyajegy kérdése napjainkban egyre fontosabbnak tűnik. Az anyajegy szempontjából jelentős tényező az iparosodás miatt fokozott mennyiségebn termelődő és ún. üvegházhatást okozó széndioxid. Az anyajegy tekintetében levegőszennyeződéssel együttjáró, a napfény károsító hatásait csökkentő ózon réteg elvékonyodása is lényeges, ami szintén korunk problémája. A fent említettek miatt a festékes anyajegy rendszeresen fokozott UV terhelésnek van kitéve, ami az anyajegy rákos elfajulásának legfontosabb okozója. Amennyiben a festékes anyajegy tarós UV sugárzásnak van kitéve igen agresszív, rosszindulatú, festéksejtekből kiinduló, gyakra életet veszélyeztető daganat az ún. melanoma malignum tud kialakulni.
A fentiek miatt rendkívüli jelentőséggel bír az anyajegy rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzése és a legkisebb gyanú esetén annak eltávolítása és szövettani vizsgálata. Így idejében észlelhető és még a siker reményében kezelhető a festékes anyajegy területéből kiinduló melanoma.

 

Az aranyér technicizált korunkban szintén gyakrabban fordul elő. Az aranyér kialakulásához nagyban hozzájárul az ülő életmód miatt a végbélkörüli vénás hálózat rendszeres, tartós összenyomatása. A rostszegény étrend és a mozgáshiány miatt gyakori a székrekedéses hajlam, ami fokozza a végbélben és a körötte lévő szövetekben a nyomást, ezzel aranyér kialakulásához vezető visszértágulatot okozva. (Egy régi neves orvos professzor egyszer azt mondta: "Aranyér annál alakul ki, akit alul is nyom a szék meg felül is nyom a szék...") 
Az aranyér létrejöttéhez egyéb, a májon keresztüli vérátáramlás csökkenéséhez vezető probléma is hozzájárul, mint pl. számos májbetegség, terhesség, kismedencei, vagy végbelet érintő tumoros betegségek. A fentiekre való tekintettel aranyér kezelése esetén nem szabad elhanyagolni az okok kivizsgálását, hogy kizárhassuk az aranyér hátterében súlyosabb betegség meghúzódását. Aranyér kezelése során a vizsgálatok egyik alapját a végbél tükrözés, a rectoscopia jelenti, amikor kb. 20-30 cm-nyi bélszakaszt tudunk átnézni. Mivel az aranyér súlyos májbetegségek első jele is lehet, kezelése menetébe szükséges beiktatni hasi ultrahang és labor vizsgálatokat is.

Az aranyér kiváltásának okaihoz nagyrészt hasonlóak felelősek a visszér kiboltosulások, azaz a visszértágulat kialakulásáért is. A visszér -rendszerben uralkodó alacsony nyomás miatt a vér normális áramlásáért a rendszeres mozgás során fellépő izommunka és a jól működő billentyűk a felelősek. 
A mozgásszegény életmód miatt a visszér -ben lelassuló áramlás elősegíti a visszértágulat létrejöttét. A billentyűk elégtelen záródása a visszaáramló vér súlyánál fogva visszértágulat -ot okoz ill. azt súlyosbítja. Szintén visszértágulat alakulhat ki öröklött hajlam talaján is. Ilyenkor gyakran szövődnek egymással az aranyér és a visszér betegség. Tulajdonképpen mindkettő visszértágulat. A túlsúly szintén ront a helyzeten, nehezíti a visszér -ben a véráramlást, így a visszértágulat kezelése során a fogyókúrának is fontos szerep jut.

 

A benőtt - gyulladt köröm szintén sok embernek keseríti meg az életét. A benőtt - gyulladt köröm is egyre gyakrabban fordul elő, ezért a benőtt - gyulladt köröm problematikáját is tekinthetjük civilizációs betegségnek. Bár a benőtt - gyulladt köröm kialakulása először gyakran rossz körömvágási szokások okozzák, azonban a benőtt - gyulladt köröm rendszeres kiújulásában nagy jelentősége van a lábboltozat süllyedés és/vagy a szűk lábbelik miatt összetorlódó ujjaknak, a súlyproblémák miatti túlterhelésnek. A napjainkban túl sokat vagyunk cipőben, ami a lábboltozat süllyedés esélyének fokozása mellett olyan párás környezetben tartja a lábat, ahol a körömsánc és a körömlemez felpuhulása is hozzásegít a benőtt - gyulladt köröm kialakulásához.

 

 •  

elsődleges sebellátás,

 •  

krónikus sebek (lábszárfekély, sipolyozó csontvelő gyulladás) speciális kezelése,

 •  

"intelligens kötszerek" alkalmazásának betanítása,

 •  

kis kiterjedésű bőrelváltozások, pl.: festékes anyajegy, kásacsomó, zsírcsomó, szemölcs, tyúkszem eltávolítása - fájdalmatlan fagyasztásos eljárással is,

 •  

benőtt - gyulladt köröm szélének kimetszése, körömszabályozás spange technikával,

 •  

gerinc és ízületi bántalmak vizsgálata, kezelése,

 •  

számítógépes lábboltozat vizsgálat

 •  

egyedi talpbetét készítése

 •  

visszér -kezelés, visszértágulat kezelése, injekciós szkleroterápia,

 •  

aranyér kivizsgálás, végbéltükrözés (rectoscópia), aranyér kezelés gumigyűrűs ligatúra

 •  

emésztési és aranyér -panaszok kivizsgálása és kezelése,

 •  

gyógyszerek, kötszerek és gyógyászati segédeszközök orvosi vényre való felírása, stb. 

 

Szoros együttműködésünk keretében lehetőség van helyben :

 

 •  

festékes anyajegy esetén bőrgyógyászati konzílium igénybevételére

 •  

az orvosi vények beváltására.

 

 

A benőtt köröm - gyulladt körömszél kezelése

 

A benőtt, gyulladt köröm általában az öregujjon jelentkezik, mivel ezt nyomja leginkább a lábbeli. A szorítás és az irritáció miatt a köröm növekedése közben belenő a környező lágyrészekbe, azaz a körömsáncba, ami  begyullad, gennyesen váladékozni kezd és komoly fájdalmat képes okozni. Ilyen esetben ne  kezdjünk öngyógyítást, hanem forduljunk mielőbb szakemberhez!
A benőtt, gyulladt köröm megelőzésére azt egyenesre kell vágni, nem szabad a két sarkát lekerekíteni!
Gomba körmön is jelentkezhet, de a lábujjak között is gyakran előfordul. Ezt idejében el kell kezdeni kezelni, mivel egy teljes új köröm növekedési ideje 8-9 hónap. A mai statisztikák szerint minden harmadik ember szenved körömgomba fertőzéstől, főleg a lábkörmein. Mivel a körömgomba fertőző, átadhatjuk a velünk egy háztartásban élőknek, vagy már gyógyult lábunkat visszafertőzhetjük cipőnkkel, papucsunkkal, fürdőszoba-szőnyegünkkel! Ezért a lábbeliket is szükséges legalább havonta egyszer fertőtleníteni.
A benőtt, gyulladt köröm okai között leggyakrabban a láb boltozatainak süllyedése miatt az "összetorlódó" ujjak egymásra kifejtett nyomása, valamint a nem megfelelő pedikűr szerepel. A körömsarkok túl mély kivágása és a következményes hámsérülés gyulladt, később benőtt köröm kialakulásához vezet. A köröm sarkainak mély kimetszése sérülést okoz, a kialakult kicsiny hámhiányon keresztül a kórokozó baktériumok, gombák megfertőzik a körömágyat, bőrpír, duzzanatt, érzékenység, majd lüktető fájdalom alakul ki a köröm sarkánál. A körömlemez természetesen tovább növekszik, de mivel a körömszél a gyulladás miatt hegesedett, eltűnt a kivezető bőrbarázda, belenő a gyulladt hámszövetbe, ezáltal további sebet, mechanikai irritációt és fertőzési kaput fenntartva. A növekedő köröm szúró érzést okoz. Ha ekkor a fájdalom ellenére még mélyebben kivágjuk a köröm sarkát, kezdődik minden elölről, egyre súlyosbodó állapotot előidézve. A begyógyulni képtelen, felsebzett hámszövet alól sarjszövet, másnéven vadhús burjánzása indul meg, amely további súlyos panaszokat okoz.
 
Benőtt, gyulladt köröm          Több éve fennálló körömbenövés

 

3TO és a Podofix active spange = új lehetőség a benőtt, gyulladt köröm kezelése soránSajnálatos módon, akinél egyszer már előfordult gyulladt, benőtt köröm, annál nagy valószínűséggel többször is fog jelentkezni e kellemetlenség. A láb boltozatainak egyénre szabott betéttel történő helyre emelése mellett - amit számítógépes talpvizsgálat alapján készíttetünk és ami elengedhetetlen a benőtt köröm kezelése esetén a tartós megoldáshoz - most forradalmian új lehetőséget nyújt a benőtt köröm kezelése során az ún. spange alkalmazása. E módszert egy skót fogorvos fejlesztette ki - a fogszabályozásból vett ötlet alapján - az 1960-as években. Ezt követően a benőtt, gyulladt köröm kezelése a legújabb spange technika adta lehetőségeknek megfelelően folyamatosan fejlődött. Kezdetben a spange személyre szabásához gipszmintavételre volt szükség, ez volt a feltatláló után elnevezett ún. Fraser spange, vagy omega spange. Később műanyag lap felragasztásával próbálkoztak, ennek neve BS spange lett. Mivel azoban a BS spange által kifejtett húzóerő nem volt kielégítő, továbbfejlesztették azt egy drótszál beépítésével, ez az ún. Onyklip spange. Azt a lehetőséget, hogy a benőtt, gyulladt köröm kezelése során a köröm széleire ható emelő erő egyénileg szabályozható legyen, a három drótból felépíthető 3TO spange biztosította először. A 3TO spange két apró, orvosi fémből a beteg körmeihez méretezett dróthorog és a köröm hátán ezeket összehúzó feszítő hurok segítségével, teljesen fájdalom mentesen emeli meg a köröm széleit és segít kivezetni a köröm sarkait, abból a lefelé irányuló lágyrész vályuból, amit a korábbi körömszél gyulladás okozta hegesedés gyakran elzár és amely a növekvő körmöt ismét eltérítheti, újabb és újabb gyulladás lehetőségét előre vetítve.
E technika alkalmas kezdődő körömszél gyulladás kezelése esetén, esetleg a gyulladás gyorsabb megszűnését eredményező lágy lézer besugárzással kombinálva. A 3TO spange sikerrel alkalmazható sebészi beavatkozást igénylő benőtt, gyulladt köröm kezelése esetében - a gyógyulás lezajlását követően - a kiújulás megelőzésére. A köröm növekedés ütemétől függően a benőtt köröm kezelése addig tart - általában 3-4 hónapig -, amíg a köröm új utat talál magának és sarkai kijutnak a szabadba. A 3TO spange cseréjére átlagosan 4-5 hetente kerül sor, ilyenkor igazítunk elhelyezkedésén és változtathatunk a húzóerő mértékén. A benőtt, gyulladt köröm spange technikával történő kezelése teljes időtartama alatt lehet cipőt viselni, dolgozni, sportolni, lábat mosni, fürdeni.

 

3TO spange - körömszabályozó      Podofix spange - feszíthető drótszállal erősített műanyag lapocska       Kombiped - a spange család legújabb tagja


A spange család újabb tagja az ún. Podofix active spange. Ez a felragasztható műanyag lapocska és a közepébe épített, az emelő hatást fokozó, megfeszíthető dróthurok kombinációja. A Podofix active spange leginkább enyhe, kezdődő panaszokat okozó benőtt, gyulladt köröm kezelése esetén, ill. a 3TO spange alkalmazásával kombinálva a leghatékonyabb.
Bár az irodalmi adatok és többek hazai tapasztalata alapján is használható a 3TO spange a gennyesen váladékozó, benőtt, gyulladt köröm kezelése során is, saját véleményünk, hogy az idegen anyag behelyezése a gyulladt területre, sokaknál szerepet játszhat a körömszél gyulladás fenntartásában, ezért rendelőnkben az ilyen benőtt, gyulladt köröm kezelése esetében érzéstelenítésben elvégzett sebészeti körömszél kimetszést végzünk, majd általában egy hónap múlva Podofix active spange felragasztása történik. A podofix active spange segít abban, hogy a növekvő új körömszél nem forduljon a mélybe. Amikor a köröm sarka háromnegyed részben kinőtt 3TO spange felhelyezését végezzük. Ez a spange egészen addig alkalmazandó, amíg a korábban benőtt köröm kezelése során eltávolított sarka a külvilágra nem kerül.
                        A spange család legújabb tagja sz ún. Kombiped spange, melynek egyik fele ragasztós, a másik a körömszélbe akasztható drótkampós. Előnye, hogy egészen kisméretű körömlemez esetében is alkalmazható, húzis erőssége egyedileg szabályozható.


Bár a spange technika kivitelezése a benőtt, gyulladt köröm kezelése során a külső szemlélő számára könnyen elsajátíthatónak látszik, az eredményesség az apró részletek ismeretében és a rutinban rejlik, ezért megfelelő oktatás után bízhatunk csak a sikerben.

 

Javaslataikat szívesen fogadjuk, hogy szolgáltatásaink színvonalát emeljük.

Kellemes környezetben, várakozás nélkül várjuk minden leendő paciensünket!