Tartalom

Láb problémák, benőtt, gyulladt, gombás köröm


Lábfejünk komoly munkát végez egy életen át. Rajta hordjuk mindazt a súlyt, amit egy emberöltő alatt le- és felszedünk magunkra. Ezért szenteljünk különös figyelmet ápoltságának, mert egész közérzetünkre kihathat, ha nem törődünk vele. Ha elhanyagoljuk egész télen, akkor nyáron igen csúnya gyulladt körömszél vagy gombás köröm kandikálhat ki a nyitott szandálból.

A szép lábak gondos lábápolással érhetők el.

Gyakori probléma a bőrkeményedés, a tyúkszem, a benőtt, gyulladt, valamint a gombás köröm, melyek általában a láb zárt cipőbe való folyamatos bekényszerítése miatt alakulnak ki.
A talpakon tyúkszem a láb boltozatainak lesüllyedése következtében alakul ki, így a tartós eredmény érdekében betéttel a statikai zavarokat is rendezni kell.

Az egészséges, szép lábak eléréséhez a visszér és hajszálér tágulatokat is el kell tüntetni, ami  a  csak minimális kellemetlenséget okozó injekciós szkleroterápiával gyorsan megoldható.

Orvosi lábápolás

 

Orvosi lábápolásról akkor beszélünk, ha orvosi irányítás mellett tevékenykedő, egészségügyi végzettségű szakember végzi lábaink kezelését. Ez sokszor átfedést mutat a pedikűrös-munkával, azonban számos eltérés is fellelhető.
Milyen probléma esetén célszerű orvosi lábápolásra jelentkezni? Orvosi lábápolásra/gépi pedikűrre általában a "problémás lábúaknak" van szüksége:
* Makacs, mély, pedikűrös által már nem eltávolítható tyúkszemeknél
* Cukorbetegek vagy érszűkületesek sérülésre érzékeny lábán jelentkező bőrkeményedéseknél
* Rendszeresen visszatérő, vagy szűnni nem akaró körömgomba kezelése esetén
* Nehezen, vagy nem gyógyuló sebek, berepedések esetén
* A fentieket halomozottan okozó cukorbetegség fennállásakor
Mik a különbségek az orvosi lábápolás/gépi pedikűr és a pedikűrös kezelési lehetőségei között?
* Az orvosi lábápolást/gépi pedikűrt sebészeti műszereket is felvonultató rendelői körülmények között végezzük.
* Mélyebb elváltozások eltávolítása esetén hatékony érzéstelenítést lehet alkalmazni.
* Rendelkezésre állnak a modern sebkezelés eszközei (pl.: hidrokolloid kötszerek, alginát sebkezelők, stb.).
* Lehetőség van a gyulladás csökkentés és a sebgyógyulás gyorsítására fizikoterápiás módszerek bevetésére (pl.: lágy lézer terápia).
* Bármilyen felmerülő szövődmény esetén helyben rendelkezésre áll orvosi segítség.
Hogyan történik az orvosi lábápolás, miért előnyös a gépi pedikűr?
Ún. "problémás láb" esetén orvosi vizsgálat előzi meg a kezeléseket, gondosan tisztázva az előzményeket, a fennálló alapbetegségeket. Amennyiben ilyenek még nem ismertek, de alapos gyanú merül fel, laboratóriumi vagy röntgen vizsgálatokkal lehetőség van pl. a cukorbetegség, csontkinövések, stb. kizárására. Az orvos szükség esetén gyógyszert ill. otthoni kötözéshez szükséges kötszert is felírhat. A sebész az első konzultáció során a lábápolást végző szakasszisztenssel közösen kialakítja a kezelési tervet, a pácienssel közösen megbeszélik milyen gyakran legyen kezelés, ill. kontroll vizsgálat.
A kezelés menetében olykor az orvos is tevékenyen részt vesz, főleg az érzéstelenítést, mélyebb kivágásokat igénylő esetekben.
A gépi pedikűrözést két területen mindenképpen célszerű előnyben részesíteni a sebészeti megoldásokkal ill. a kézi pedikűrrel szemben: ezek a cukorbeteg láb gondozása ill. a makacs, köröm megvastagodással, deformitással járó gombás panaszok.

 

 

A benőtt köröm - gyulladt körömszél kezelése

 

A benőtt, gyulladt köröm általában az öregujjon jelentkezik, mivel ezt nyomja leginkább a lábbeli. A szorítás és az irritáció miatt a köröm növekedése közben belenő a környező lágyrészekbe, azaz a körömsáncba, ami  begyullad, gennyesen váladékozni kezd és komoly fájdalmat képes okozni. Ilyen esetben ne  kezdjünk öngyógyítást, hanem forduljunk mielőbb szakemberhez!
A benőtt, gyulladt köröm megelőzésére azt egyenesre kell vágni, nem szabad a két sarkát lekerekíteni!
Gomba körmön is jelentkezhet, de a lábujjak között is gyakran előfordul. Ezt idejében el kell kezdeni kezelni, mivel egy teljes új köröm növekedési ideje 8-9 hónap. A mai statisztikák szerint minden harmadik ember szenved körömgomba fertőzéstől, főleg a lábkörmein. Mivel a körömgomba fertőző, átadhatjuk a velünk egy háztartásban élőknek, vagy már gyógyult lábunkat visszafertőzhetjük cipőnkkel, papucsunkkal, fürdőszoba-szőnyegünkkel! Ezért a lábbeliket is szükséges legalább havonta egyszer fertőtleníteni.
A benőtt, gyulladt köröm okai között leggyakrabban a láb boltozatainak süllyedése miatt az "összetorlódó" ujjak egymásra kifejtett nyomása, valamint a nem megfelelő pedikűr szerepel. A körömsarkok túl mély kivágása és a következményes hámsérülés gyulladt, később benőtt köröm kialakulásához vezet. A köröm sarkainak mély kimetszése sérülést okoz, a kialakult kicsiny hámhiányon keresztül a kórokozó baktériumok, gombák megfertőzik a körömágyat, bőrpír, duzzanatt, érzékenység, majd lüktető fájdalom alakul ki a köröm sarkánál. A körömlemez természetesen tovább növekszik, de mivel a körömszél a gyulladás miatt hegesedett, eltűnt a kivezető bőrbarázda, belenő a gyulladt hámszövetbe, ezáltal további sebet, mechanikai irritációt és fertőzési kaput fenntartva. A növekedő köröm szúró érzést okoz. Ha ekkor a fájdalom ellenére még mélyebben kivágjuk a köröm sarkát, kezdődik minden elölről, egyre súlyosbodó állapotot előidézve. A begyógyulni képtelen, felsebzett hámszövet alól sarjszövet, másnéven vadhús burjánzása indul meg, amely további súlyos panaszokat okoz.
 
Benőtt, gyulladt  köröm          Több éve fennálló körömbenövés

 

3TO és a Podofix active spange = új lehetőség a benőtt, gyulladt köröm kezelése soránSajnálatos módon, akinél egyszer már előfordult gyulladt, benőtt köröm, annál nagy valószínűséggel többször is fog jelentkezni e kellemetlenség. A láb boltozatainak egyénre szabott betéttel történő helyre emelése mellett - amit számítógépes talpvizsgálat alapján készíttetünk és ami elengedhetetlen a benőtt köröm kezelése esetén a tartós megoldáshoz - most forradalmian új lehetőséget nyújt a benőtt köröm kezelése során az ún. spange alkalmazása. E módszert egy skót fogorvos fejlesztette ki - a fogszabályozásból vett ötlet alapján - az 1960-as években. Ezt követően a benőtt, gyulladt köröm kezelése a legújabb spange technika adta lehetőségeknek megfelelően folyamatosan fejlődött. Kezdetben a spange személyre szabásához gipszmintavételre volt szükség, ez volt a feltatláló után elnevezett ún. Fraser spange, vagy omega spange. Később műanyag lap felragasztásával próbálkoztak, ennek neve BS spange lett. Mivel azoban a BS spange által kifejtett húzóerő nem volt kielégítő, továbbfejlesztették azt egy drótszál beépítésével, ez az ún. Onyklip spange. Azt a lehetőséget, hogy a benőtt, gyulladt köröm kezelése során a köröm széleire ható emelő erő egyénileg szabályozható legyen, a három drótból felépíthető 3TO spange biztosította először. A 3TO spange két apró, orvosi fémből a beteg körmeihez méretezett dróthorog és a köröm hátán ezeket összehúzó feszítő hurok segítségével, teljesen fájdalom mentesen emeli meg a köröm széleit és segít kivezetni a köröm sarkait, abból a lefelé irányuló lágyrész vályuból, amit a korábbi körömszél gyulladás okozta hegesedés gyakran elzár és amely a növekvő körmöt ismét eltérítheti, újabb és újabb gyulladás lehetőségét előre vetítve.
E technika alkalmas kezdődő körömszél gyulladás kezelése esetén, esetleg a gyulladás gyorsabb megszűnését eredményező lágy lézer besugárzással kombinálva. A 3TO spange sikerrel alkalmazható sebészi beavatkozást igénylő benőtt, gyulladt köröm kezelése esetében - a gyógyulás lezajlását követően - a kiújulás megelőzésére. A köröm növekedés ütemétől függően a benőtt köröm kezelése addig tart - általában 3-4 hónapig -, amíg a köröm új utat talál magának és sarkai kijutnak a szabadba. A 3TO spange cseréjére átlagosan 4-5 hetente kerül sor, ilyenkor igazítunk elhelyezkedésén és változtathatunk a húzóerő mértékén. A benőtt, gyulladt köröm spange technikával történő kezelése teljes időtartama alatt lehet cipőt viselni, dolgozni, sportolni, lábat mosni, fürdeni.

 

3TO spange  - körömszabályozó      Podofix spange - feszíthető drótszállal erősített műanyag lapocska       Kombiped - a spange család legújabb tagja


A spange család újabb tagja az ún. Podofix active spange. Ez a felragasztható műanyag lapocska és a közepébe épített, az emelő hatást fokozó, megfeszíthető dróthurok kombinációja. A Podofix active spange leginkább enyhe, kezdődő panaszokat okozó benőtt, gyulladt köröm kezelése esetén, ill. a 3TO spange alkalmazásával kombinálva a leghatékonyabb.
Bár az irodalmi adatok és többek hazai tapasztalata alapján is használható a 3TO spange a gennyesen váladékozó, benőtt, gyulladt köröm kezelése során is, saját véleményünk, hogy az idegen anyag behelyezése a gyulladt területre, sokaknál szerepet játszhat a körömszél gyulladás fenntartásában, ezért rendelőnkben az ilyen benőtt, gyulladt köröm kezelése esetében érzéstelenítésben elvégzett sebészeti körömszél kimetszést végzünk, majd általában egy hónap múlva Podofix active spange felragasztása történik. A podofix active spange segít abban, hogy a növekvő új körömszél nem forduljon a mélybe. Amikor a köröm sarka háromnegyed részben kinőtt 3TO spange felhelyezését végezzük. Ez a spange egészen addig alkalmazandó, amíg a korábban benőtt köröm kezelése során eltávolított sarka a külvilágra nem kerül.
                        A spange család legújabb tagja sz ún. Kombiped spange, melynek egyik fele ragasztós, a másik a körömszélbe akasztható drótkampós. Előnye, hogy egészen kisméretű körömlemez esetében is alkalmazható, húzis erőssége egyedileg szabályozható.


Bár a spange technika kivitelezése a benőtt, gyulladt köröm kezelése során a külső szemlélő számára könnyen elsajátíthatónak látszik, az eredményesség az apró részletek ismeretében és a rutinban rejlik, ezért megfelelő oktatás után bízhatunk csak a sikerben.

 

 

Benőtt köröm sebészi kezelése - műtét

 

A benőtt, gyulladt köröm esetén nem mindig mellőzhető a sebészeti kezelés, azaz a műtét. Ettől sokan rettegnek, akár saját korábbi rossz tapasztalat, akár mások elriasztó beszámolói miatt, pedig türelmesen és szakszerűen elvégzett ambuláns műtét a benőtt köröm esetén inkább megkönnyebbülést, mintsem további panaszt eredményez.

Erősen gyulladt, váladékozó, esetleg vadhús képződéssel járó benőtt köröm esetén a makacs gyulladást a köröm szélének nyomása miatti mechanikus irritáció tartja fenn, ezért a korrekt sebészeti kezelés benőtt, gyulladt köröm esetén egy olyan ambuláns műtét, ahol a  lágyrészeket nyomó körömszél eltávolítása a cél. A műtét után már órák múlva elkezdt gyógyulni a benőtt köröm nyomása alól felszabadult körömsánc.

 

Hogyan történik a műtét a benőtt, gyulladt köröm sebészi kezelése?

 

 

Benőtt, gyulladt köröm esetében a műtét fájdalmatlanná tételéhez ún. vezetéses érzéstelenítést alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy az érintett lábbujj tövének mindkét oldalához 2-3 ml. érzéstelenítő oldatot fecskendezünk. A benőtt, gyulladt köröm sebészi kezelése során ez az injekció az egyetlen, pár másodpercig fájdalmat okozó momentum. A műtét megkezdése előtt minden esetben türelemmel megvárjuk, míg a benőtt, gyulladt köröm környéke érzéstelenné válik.

A műtét során a köröm-lágyrész határán, és nem beljebb!, végig vágjuk a benőtt, gyulladt körömlemezt, - ezért e műtét neve: körömszél kimetszés - majd egy csipesz segítségével eltávolítjuk azt a gyulladt körömsáncból. A tartós eredmény érdekében igyekszünk, a benőtt köröm műtét során, a körömdarabbal együtt a köröm oldalsó részének növekedését eredményező ún. köröm mátrix darabot is eltávolítani.

A benőtt, gyulladt köröm sebészeti kezelése után csillapítjuk az esetleges vérzést és gyulladás csökkentő készítménnyel kötést helyezünk fel két napra. A műtét második napján a kötés eltávolítható egy gyors zuhanyozás erejéig, majd azt követően egy gyors tapasszal kell védeni a benőtt, gyulladt köröm műtétjének helyét addig, amíg a sebfelszín már teljesen szárazzá nem válik.

Mivel a műtét végén felhelyezett első kötés - a vérzéscsillapítás miatt - mindig kissé vastagabb, érdemes olyan lábbelit - elsősorban papucsot - hozni a benőtt, gyulladt köröm sebészeti kezeléséhez, amelybe belefér egy "baba" az öregujjon. Aki messzebbről érkezik gépkocsival praktikus, ha sofőrrel jön, mert a benőtt, gyulladt köröm műtét miatt elérzéstelenített nagylábujj következtében biztonságosabb, valamit a műtét után 2-3 órán át fennálló nagyobb vérzés veszély miatt célszerűbb, ha nem lóg a lába és nem ő vezet.

A hosszú távú jó eredmény és a benőtt köröm kiújulásának megelőzése céljából a műtét után néhány hét múlva fontos a körömszabályozás (orthonyxia) elvégzése és a podoszkópos/számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetét készíttetése és rendszeres viselése.

 

 

A benőtt köröm kezelése otthon


A benőtt köröm köröm sebészeti rendelőben vagy pedikűrös szalonban történő kezelése a gyógyulás felé vezető út első lépése. Mivel a benőtt köröm kiújulási gyakorisága igen magas, feltétlenül szükséges, hogy a páciens is ebben otthona aktívan részt vegyen.


Lássuk mik a benőtt köröm otthon történő kezelése legfontosabb szempontjai:


* Benőtt köröm akut panaszokkal: amikor a benőtt köröm miatt heveny gyulladás és gennyes váladékozás alakul ki, nem célszerű ha otthon történik annak kezelése és túl sokáig várunk a szakmai segítséggel. Legfeljebb néhány nap türelem, tengeri sós lábáztatás, helyi gyulladáscsökkentő - de nem antibiotikum tartalmú - krémek alkalamazását követően célszerű sebészt felkeresni!


* Benőtt köröm enyhe panaszokkal: ha még nem alakult ki váladékozó, lüktető fájdalommal és vadhús képződéssel járó gyulladás kicsit hosszabb ideig próbálkozhatunk a benőtt köröm otthon történő kezelésével, amikor is a fentiekben leírtak napi rendszerességgel való végzése javasolt. Esetleg érdemes kipróbálni a szegfűszeg illóolajat. Ez egy igen erős gyulladás csökkentő hatású készítmény, melyet a benőtt, gyulladt köröm széléhez kell cseppenteni naponta 1-2 ízben. Az olaj drogériákban, bioboltokban kapható.


* Benőtt köröm sebészeti beavatkozás után történő kezelése otthon: A kiújulás megelőzése céljából a benőtt köröm esetén fontos a gondos lábhigiene. A tisztálkodás mellett érdemes otthon hetente 1-2 alkalommal, kellemes meleg vízben lábat áztatni. Műszálas zokinit ne viseljünk. A lábujjak rendszeres összetorlódásának megakadályozására a kezelés részeként számítógépes talpvizsgálat alapján készített egyedi talpbetét folyamatos viselése szükséges. A betétet otthon is hordani kell! A lábak rehabilitációs kezelése sem hagyható el az otthon végzendők palettájáról. Ez a boltozatok megemeléséért felelős izmok karbantartása miatt szükséges.


* Szigórúan tilos azonban a gyulladt területet otthon megszúrni, vagy bármilyen eszközzel belenyúlni! Nem javasoljuk a benőtt köröm sarkainak, széleinek otthon történő kivágását! Ezek több bajt okozhatnak, mint amennyi eredménnyel kecsegtetnek. Súlyos felülfertőzés lehet a következmény, aminek a kezelése később komoly problémát okoz.