Tartalom

A benőtt köröm - gyulladt körömszél kezelése

 

A benőtt, gyulladt köröm általában az öregujjon jelentkezik, mivel ezt nyomja leginkább a lábbeli. A szorítás és az irritáció miatt a köröm növekedése közben belenő a környező lágyrészekbe, azaz a körömsáncba, ami  begyullad, gennyesen váladékozni kezd és komoly fájdalmat képes okozni. Ilyen esetben ne  kezdjünk öngyógyítást, hanem forduljunk mielőbb szakemberhez!
A benőtt, gyulladt köröm megelőzésére azt egyenesre kell vágni, nem szabad a két sarkát lekerekíteni!
Gomba körmön is jelentkezhet, de a lábujjak között is gyakran előfordul. Ezt idejében el kell kezdeni kezelni, mivel egy teljes új köröm növekedési ideje 8-9 hónap. A mai statisztikák szerint minden harmadik ember szenved körömgomba fertőzéstől, főleg a lábkörmein. Mivel a körömgomba fertőző, átadhatjuk a velünk egy háztartásban élőknek, vagy már gyógyult lábunkat visszafertőzhetjük cipőnkkel, papucsunkkal, fürdőszoba-szőnyegünkkel! Ezért a lábbeliket is szükséges legalább havonta egyszer fertőtleníteni.
A benőtt, gyulladt köröm okai között leggyakrabban a láb boltozatainak süllyedése miatt az "összetorlódó" ujjak egymásra kifejtett nyomása, valamint a nem megfelelő pedikűr szerepel. A körömsarkok túl mély kivágása és a következményes hámsérülés gyulladt, később benőtt köröm kialakulásához vezet. A köröm sarkainak mély kimetszése sérülést okoz, a kialakult kicsiny hámhiányon keresztül a kórokozó baktériumok, gombák megfertőzik a körömágyat, bőrpír, duzzanatt, érzékenység, majd lüktető fájdalom alakul ki a köröm sarkánál. A körömlemez természetesen tovább növekszik, de mivel a körömszél a gyulladás miatt hegesedett, eltűnt a kivezető bőrbarázda, belenő a gyulladt hámszövetbe, ezáltal további sebet, mechanikai irritációt és fertőzési kaput fenntartva. A növekedő köröm szúró érzést okoz. Ha ekkor a fájdalom ellenére még mélyebben kivágjuk a köröm sarkát, kezdődik minden elölről, egyre súlyosbodó állapotot előidézve. A begyógyulni képtelen, felsebzett hámszövet alól sarjszövet, másnéven vadhús burjánzása indul meg, amely további súlyos panaszokat okoz.
 
Benőtt, gyulladt  köröm          Több éve fennálló körömbenövés

 

3TO és a Podofix active spange = új lehetőség a benőtt, gyulladt köröm kezelése soránSajnálatos módon, akinél egyszer már előfordult gyulladt, benőtt köröm, annál nagy valószínűséggel többször is fog jelentkezni e kellemetlenség. A láb boltozatainak egyénre szabott betéttel történő helyre emelése mellett - amit számítógépes talpvizsgálat alapján készíttetünk és ami elengedhetetlen a benőtt köröm kezelése esetén a tartós megoldáshoz - most forradalmian új lehetőséget nyújt a benőtt köröm kezelése során az ún. spange alkalmazása. E módszert egy skót fogorvos fejlesztette ki - a fogszabályozásból vett ötlet alapján - az 1960-as években. Ezt követően a benőtt, gyulladt köröm kezelése a legújabb spange technika adta lehetőségeknek megfelelően folyamatosan fejlődött. Kezdetben a spange személyre szabásához gipszmintavételre volt szükség, ez volt a feltatláló után elnevezett ún. Fraser spange, vagy omega spange. Később műanyag lap felragasztásával próbálkoztak, ennek neve BS spange lett. Mivel azoban a BS spange által kifejtett húzóerő nem volt kielégítő, továbbfejlesztették azt egy drótszál beépítésével, ez az ún. Onyklip spange. Azt a lehetőséget, hogy a benőtt, gyulladt köröm kezelése során a köröm széleire ható emelő erő egyénileg szabályozható legyen, a három drótból felépíthető 3TO spange biztosította először. A 3TO spange két apró, orvosi fémből a beteg körmeihez méretezett dróthorog és a köröm hátán ezeket összehúzó feszítő hurok segítségével, teljesen fájdalom mentesen emeli meg a köröm széleit és segít kivezetni a köröm sarkait, abból a lefelé irányuló lágyrész vályuból, amit a korábbi körömszél gyulladás okozta hegesedés gyakran elzár és amely a növekvő körmöt ismét eltérítheti, újabb és újabb gyulladás lehetőségét előre vetítve.
E technika alkalmas kezdődő körömszél gyulladás kezelése esetén, esetleg a gyulladás gyorsabb megszűnését eredményező lágy lézer besugárzással kombinálva. A 3TO spange sikerrel alkalmazható sebészi beavatkozást igénylő benőtt, gyulladt köröm kezelése esetében - a gyógyulás lezajlását követően - a kiújulás megelőzésére. A köröm növekedés ütemétől függően a benőtt köröm kezelése addig tart - általában 3-4 hónapig -, amíg a köröm új utat talál magának és sarkai kijutnak a szabadba. A 3TO spange cseréjére átlagosan 4-5 hetente kerül sor, ilyenkor igazítunk elhelyezkedésén és változtathatunk a húzóerő mértékén. A benőtt, gyulladt köröm spange technikával történő kezelése teljes időtartama alatt lehet cipőt viselni, dolgozni, sportolni, lábat mosni, fürdeni.

 

3TO spange  - körömszabályozó      Podofix spange - feszíthető drótszállal erősített műanyag lapocska       Kombiped - a spange család legújabb tagja


A spange család újabb tagja az ún. Podofix active spange. Ez a felragasztható műanyag lapocska és a közepébe épített, az emelő hatást fokozó, megfeszíthető dróthurok kombinációja. A Podofix active spange leginkább enyhe, kezdődő panaszokat okozó benőtt, gyulladt köröm kezelése esetén, ill. a 3TO spange alkalmazásával kombinálva a leghatékonyabb.
Bár az irodalmi adatok és többek hazai tapasztalata alapján is használható a 3TO spange a gennyesen váladékozó, benőtt, gyulladt köröm kezelése során is, saját véleményünk, hogy az idegen anyag behelyezése a gyulladt területre, sokaknál szerepet játszhat a körömszél gyulladás fenntartásában, ezért rendelőnkben az ilyen benőtt, gyulladt köröm kezelése esetében érzéstelenítésben elvégzett sebészeti körömszél kimetszést végzünk, majd általában egy hónap múlva Podofix active spange felragasztása történik. A podofix active spange segít abban, hogy a növekvő új körömszél nem forduljon a mélybe. Amikor a köröm sarka háromnegyed részben kinőtt 3TO spange felhelyezését végezzük. Ez a spange egészen addig alkalmazandó, amíg a korábban benőtt köröm kezelése során eltávolított sarka a külvilágra nem kerül.
                        A spange család legújabb tagja sz ún. Kombiped spange, melynek egyik fele ragasztós, a másik a körömszélbe akasztható drótkampós. Előnye, hogy egészen kisméretű körömlemez esetében is alkalmazható, húzis erőssége egyedileg szabályozható.


Bár a spange technika kivitelezése a benőtt, gyulladt köröm kezelése során a külső szemlélő számára könnyen elsajátíthatónak látszik, az eredményesség az apró részletek ismeretében és a rutinban rejlik, ezért megfelelő oktatás után bízhatunk csak a sikerben.

 

Benőtt köröm sebészi kezelése

 

A benőtt, gyulladt köröm esetén nem mindig mellőzhető a sebészeti kezelés. Ettől sokan rettegnek, akár saját korábbi rossz tapasztalat, akár mások elriasztó beszámolói miatt, pedig türelmesen és szakszerűen elvégzett beavatkozás a benőtt köröm esetén inkább megkönnyebbülést, mintsem további panaszt eredményez.

Erősen gyulladt, váladékozó, esetleg vadhús képződéssel járó benőtt köröm esetén a makacs gyulladást a köröm szélének nyomása miatti mechanikus irritáció tartja fenn, ezért a korrekt sebészeti kezelés benőtt, gyulladt köröm esetén a lágyrészeket nyomó körömszél eltávolítása. Ezzel már órák múlva elkezdt gyógyulni a benőtt köröm nyomása alól felszabadult körömsánc.

 

Hogyan történik a benőtt, gyulladt köröm sebészi kezelése?

 

 

Benőtt, gyulladt köröm esetében ún. vezetéses érzéstelenítést alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy az érintett lábbujj tövének mindkét oldalához 2-3 ml. érzéstelenítő oldatot fecskendezünk. A benőtt, gyulladt köröm sebészi kezelése során ez az injekció az egyetlen, pár másodpercig fájdalmat okozó momentum. Minden esetben türelemmel megvárjuk, míg a benőtt, gyulladt köröm környéke érzéstelenné válik.

Ekkor a köröm-lágyrész határán, és nem beljebb!, végig vágjuk a benőtt, gyulladt körömlemezt, ezért hívják ezt az eljárást körömszél kimetszésnek, majd egy csipesz segítségével eltávolítjuk azt a gyulladt körömsáncból. A tartós eredmény érdekében igyekszünk a körömdarabbal együtt a köröm oldalsó részének növekedését eredményező ún. köröm mátrix darabot is eltávolítani.

A benőtt, gyulladt köröm sebészeti kezelését követően csillapítjuk az esetleges vérzést és gyulladás csökkentő készítménnyel kötést helyezünk fel két napra. A második nap elteltével a kötés eltávolítható egy gyors zuhanyozás erejéig, majd azt követően egy gyors tapasszal kell védeni a benőtt, gyulladt köröm műtétjének helyét addig, amíg a sebfelszín már teljesen szárazzá nem válik.

Mivel az első kötés a vérzéscsillapítás miatt mindig kissé vastagabb, érdemes olyan lábbelit - elsősorban papucsot - hozni a benőtt, gyulladt köröm sebészeti kezeléséhez, amelybe belefér egy "baba" az öregujjon. Aki messzebbről érkezik gépkocsival praktikus, ha sofőrrel jön, mert a benőtt, gyulladt köröm sebészi kezeléséhez elérzéstelenített nagylábujj miatt biztonságosabb, valamit a 2-3 órán át fennálló nagyobb vérzés veszély miatt célszerűbb, ha nem lóg a lába és nem ő vezet.

A hosszú távú jó eredmény és a benőtt köröm kiújulásának megelőzése céljából néhány hét múlva fontos a körömszabályozás (orthonyxia) elvégzése és a podoszkópos/számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetét készíttetése és rendszeres viselése.


 

A benőtt köröm kezelése otthon


A benőtt köröm köröm sebészeti rendelőben vagy pedikűrös szalonban történő kezelése a gyógyulás felé vezető út első lépése. Mivel a benőtt köröm kiújulási gyakorisága igen magas, feltétlenül szükséges, hogy a páciens is ebben otthon aktívan részt vegyen.


Lássuk mik a benőtt köröm otthon történő kezelése legfontosabb szempontjai:


* Benőtt köröm akut panaszokkal: amikor a benőtt köröm miatt heveny gyulladás és gennyes váladékozás alakul ki, nem célszerű ha otthon történik annak kezelése és túl sokáig várunk a szakmai segítséggel. Legfeljebb néhány nap türelem, tengeri sós lábáztatás, helyi gyulladáscsökkentő - de nem antibiotikum tartalmú - krémek alkalamazását követően célszerű sebészt felkeresni!


* Benőtt köröm enyhe panaszokkal: ha még nem alakult ki váladékozó, lüktető fájdalommal és vadhús képződéssel járó gyulladás kicsit hosszabb ideig próbálkozhatunk a benőtt köröm otthon történő kezelésével, amikor is a fentiekben leírtak napi rendszerességgel való végzése javasolt. Esetleg érdemes kipróbálni a szegfűszeg illóolajat. Ez egy igen erős gyulladás csökkentő hatású készítmény, melyet a benőtt, gyulladt köröm széléhez kell cseppenteni naponta 1-2 ízben. Az olaj drogériákban, bioboltokban kapható.


* Benőtt köröm sebészeti beavatkozás után történő kezelése otthon: A kiújulás megelőzése céljából a benőtt köröm esetén fontos a gondos lábhigiene. A tisztálkodás mellett érdemes otthon hetente 1-2 alkalommal, kellemes meleg vízben lábat áztatni. Műszálas zokinit ne viseljünk. A lábujjak rendszeres összetorlódásának megakadályozására a kezelés részeként számítógépes talpvizsgálat alapján készített egyedi talpbetét folyamatos viselése szükséges. A betétet otthon is hordani kell! A lábak rehabilitációs kezelése sem hagyható el az otthon végzendők palettájáról. Ez a boltozatok megemeléséért felelős izmok karbantartása miatt szükséges.


* Szigórúan tilos azonban a gyulladt területet otthon megszúrni, vagy bármilyen eszközzel belenyúlni! Nem javasoljuk a benőtt köröm sarkainak, széleinek otthon történő kivágását! Ezek több bajt okozhatnak, mint amennyi eredménnyel kecsegtetnek. Súlyos felülfertőzés lehet a következmény, aminek a kezelése később komoly problémát okoz.