Tartalom

Benőtt köröm sebészi kezelése - műtét

 

A benőtt, gyulladt köröm esetén nem mindig mellőzhető a sebészeti kezelés, azaz a műtét. Ettől sokan rettegnek, akár saját korábbi rossz tapasztalat, akár mások elriasztó beszámolói miatt, pedig türelmesen és szakszerűen elvégzett ambuláns műtét a benőtt köröm esetén inkább megkönnyebbülést, mintsem további panaszt eredményez.

Erősen gyulladt, váladékozó, esetleg vadhús képződéssel járó benőtt köröm esetén a makacs gyulladást a köröm szélének nyomása miatti mechanikus irritáció tartja fenn, ezért a korrekt sebészeti kezelés benőtt, gyulladt köröm esetén egy olyan ambuláns műtét, ahol a  lágyrészeket nyomó körömszél eltávolítása a cél. A műtét után már órák múlva elkezdt gyógyulni a benőtt köröm nyomása alól felszabadult körömsánc.

 

Hogyan történik a műtét a benőtt, gyulladt köröm sebészi kezelése?

 

 

Benőtt, gyulladt köröm esetében a műtét fájdalmatlanná tételéhez ún. vezetéses érzéstelenítést alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy az érintett lábbujj tövének mindkét oldalához 2-3 ml. érzéstelenítő oldatot fecskendezünk. A benőtt, gyulladt köröm sebészi kezelése során ez az injekció az egyetlen, pár másodpercig fájdalmat okozó momentum. A műtét megkezdése előtt minden esetben türelemmel megvárjuk, míg a benőtt, gyulladt köröm környéke érzéstelenné válik.

A műtét során a köröm-lágyrész határán, és nem beljebb!, végig vágjuk a benőtt, gyulladt körömlemezt, - ezért e műtét neve: körömszél kimetszés - majd egy csipesz segítségével eltávolítjuk azt a gyulladt körömsáncból. A tartós eredmény érdekében igyekszünk, a benőtt köröm műtét során, a körömdarabbal együtt a köröm oldalsó részének növekedését eredményező ún. köröm mátrix darabot is eltávolítani.

A benőtt, gyulladt köröm sebészeti kezelése után csillapítjuk az esetleges vérzést és gyulladás csökkentő készítménnyel kötést helyezünk fel két napra. A műtét második napján a kötés eltávolítható egy gyors zuhanyozás erejéig, majd azt követően egy gyors tapasszal kell védeni a benőtt, gyulladt köröm műtétjének helyét addig, amíg a sebfelszín már teljesen szárazzá nem válik.

Mivel a műtét végén felhelyezett első kötés - a vérzéscsillapítás miatt - mindig kissé vastagabb, érdemes olyan lábbelit - elsősorban papucsot - hozni a benőtt, gyulladt köröm sebészeti kezeléséhez, amelybe belefér egy "baba" az öregujjon. Aki messzebbről érkezik gépkocsival praktikus, ha sofőrrel jön, mert a benőtt, gyulladt köröm műtét miatt elérzéstelenített nagylábujj következtében biztonságosabb, valamit a műtét után 2-3 órán át fennálló nagyobb vérzés veszély miatt célszerűbb, ha nem lóg a lába és nem ő vezet.

A hosszú távú jó eredmény és a benőtt köröm kiújulásának megelőzése céljából a műtét után néhány hét múlva fontos a körömszabályozás (orthonyxia) elvégzése és a podoszkópos/számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetét készíttetése és rendszeres viselése.