Tartalom

A benőtt köröm kezelése otthon


A benőtt köröm köröm sebészeti rendelőben vagy pedikűrös szalonban történő kezelése a gyógyulás felé vezető út első lépése. Mivel a benőtt köröm kiújulási gyakorisága igen magas, feltétlenül szükséges, hogy a páciens is ebben otthona aktívan részt vegyen.


Lássuk mik a benőtt köröm otthon történő kezelése legfontosabb szempontjai:


* Benőtt köröm akut panaszokkal: amikor a benőtt köröm miatt heveny gyulladás és gennyes váladékozás alakul ki, nem célszerű ha otthon történik annak kezelése és túl sokáig várunk a szakmai segítséggel. Legfeljebb néhány nap türelem, tengeri sós lábáztatás, helyi gyulladáscsökkentő - de nem antibiotikum tartalmú - krémek alkalamazását követően célszerű sebészt felkeresni!


* Benőtt köröm enyhe panaszokkal: ha még nem alakult ki váladékozó, lüktető fájdalommal és vadhús képződéssel járó gyulladás kicsit hosszabb ideig próbálkozhatunk a benőtt köröm otthon történő kezelésével, amikor is a fentiekben leírtak napi rendszerességgel való végzése javasolt. Esetleg érdemes kipróbálni a szegfűszeg illóolajat. Ez egy igen erős gyulladás csökkentő hatású készítmény, melyet a benőtt, gyulladt köröm széléhez kell cseppenteni naponta 1-2 ízben. Az olaj drogériákban, bioboltokban kapható.


* Benőtt köröm sebészeti beavatkozás után történő kezelése otthon: A kiújulás megelőzése céljából a benőtt köröm esetén fontos a gondos lábhigiene. A tisztálkodás mellett érdemes otthon hetente 1-2 alkalommal, kellemes meleg vízben lábat áztatni. Műszálas zokinit ne viseljünk. A lábujjak rendszeres összetorlódásának megakadályozására a kezelés részeként számítógépes talpvizsgálat alapján készített egyedi talpbetét folyamatos viselése szükséges. A betétet otthon is hordani kell! A lábak rehabilitációs kezelése sem hagyható el az otthon végzendők palettájáról. Ez a boltozatok megemeléséért felelős izmok karbantartása miatt szükséges.


* Szigórúan tilos azonban a gyulladt területet otthon megszúrni, vagy bármilyen eszközzel belenyúlni! Nem javasoljuk a benőtt köröm sarkainak, széleinek otthon történő kivágását! Ezek több bajt okozhatnak, mint amennyi eredménnyel kecsegtetnek. Súlyos felülfertőzés lehet a következmény, aminek a kezelése később komoly problémát okoz.