Tartalom

Bütyök kezelése

( Hallux valgus )

 

Bütyök kezelése - általános tudnivalók

 

A bütyök és a kalapácsujj a kor előre haladtával egyre gyakrabban előforduló, kezdetben esztétikai, később egyre súlyosbodó mozgás zavart okozó lábelváltozás.

A bütyök tulajdonképpen a lábfej boltozat süllyedés miatti szétterülésekor az I lábközépcsont fejecsén képződő csontkinövés, ami általában az öregujjnak a többi ujj felé való elferdülésével jár együtt. Ez a kidomborodás egyre kevésbé fér be a cipőbe anélkül, hogy fájdalmas gyulladást ne okozna a dörzsölődés.

 

                Bütyök sematikus képe         Bütyök és annak röntgen képe

 

Mint oly sok más probléma, a bütyök és a kalapácsujj is több, elsősorban civilizációs ártalom együttes hatására alakul ki, létrejöttüket végső soron a láb statikai zavarai okozzák.

A bütyök és a kalapácsujj kialakulását a következő tényezőkre vezethetjük vissza:

- haránt és/vagy hossz boltozat süllyedés

- rendszeresen szűk lábbeli viselése

- túl magas, ill. teljesen lapos sarkú cipő hordása

- amennyiben már gyermekkorban látható a bütyök és/vagy a kalapácsujj, öröklött statikai probléma húzódik a háttérben, melyet a fenti hatások tovább súlyosbítanak

 

A bütyök és/vagy a kalapácsujj gyakran társul egyéb, szintén statikai eredetű láb problémákhoz:

 

-         tyúkszemképződés

-         benőtt, gyulladt köröm kialakulás

-         bőrkeményedések létrejötte

-         elsősorban a középső lábujj vonalában kialakuló, sokszor a járást lehetetlenné tévő talpfájás

 

A benőtt, gyulladt köröm gyakrabban alakul ki az öregujjnak a többi ujj felé néző oldalán, hiszen az elferdült nagyujj és a II ujj nyomják egymást.

A tyúkszem, a bőrkeményedés a szervezet védekező reakciói, mivel a boltozat süllyedés miatt a talpnak olyan részeit terheli a páciens, melyek lágyrésze nem alkalmas a teherviselésre.

Amennyiben a harántboltozat süllyedése erőteljes, a talp középső részének túlzott nyomása miatt a III lábközépcsont fejecsén csonthártya gyulladás alakulhat ki, ami a járást nagyban nehezítő, erős fájdalmakat okoz.

 

A bütyök kezelése – konzervatív kezelés

 

Ismert boltozat süllyedés esetén, a bütyök és/vagy a kalapácsujj megelőzése céljából podoscopos – számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetétet készítünk vendégeinknek.

Az egyedi talpbetét sikeréhez minden esetben hozzá tartozik a lábtorna és a talp otthoni rehabilitációja. Talpi, saroktájéki vagy Achilles ín körüli fájdalmak esetén speciális nyújtó gyakorlatok is segítik a fájdalomcsillapítást. A fenti gyakorlatokat gyógytornászunk tanítja be pácienseinknek. A gyakorlatokat a siker érdekében azonban otthonában mindenkinek rendszeresen végeznie kell.

Amennyiben a bütyök és a bőr közötti nyálkás tömlő heveny gyulladásos állapotba kerül, azaz erősen fájdalmassá válna, kipirosodna, a gyulladás megszűntetése helyi és gyógyszeres kezeléssel történik.

Már kialakult bütyök és/vagy kalapácsujj esetén műtéti kezelés adhat érdemi, tartós megoldást.

 

A bütyök kezelése - bütyök műtét

 

A bütyök és/vagy kalapácsujj esetében számos műtéti eljárás közül választhatunk. A választandó műtét típusát az elváltozás jellege és súlyossága szabja meg.

Rendelőnkben a bütyök műtéti kezelése olyan esetben, amikor csak a bütyök okozta nyomási panaszt kell megszűntetni ún. Schede módszerrel történik.

Ilyenkor ambuláns beavatkozás kapcsán – tehát a bütyök műtét után a páciens kísérettel, saját lábán azonnal hazamegy – helyi érzéstelenítésben levéssük a bütyök alapját képező csontkinövést, eltávolítjuk a gyulladásra hajlamos nyáktömlőt, majd az ízületi tokot szorosabbra húzva egyenesbe állítjuk az öregujjat.

 

   

                               Dr Bababy Miklós engedélyével a labsebeszet.hu -ról átvéve

 

Olyan esetben, amikor az I ujj alapízülete mozgáskor fájdalmas és/vagy a röntgen felvétel alapján komolyabb ízületi kopás – arthrosis – áll fenn, ún. Keller-Brandes műtétet végzünk, ami a bütyök levésés mellett az öregujj alappercének a boka felé eső – ún. proximális – végének eltávolítását jelenti. Ezzel ún. álízület kialakulását tesszük lehetővé, mely idővel fájdalmatlan működést fog eredményezni.

 

A képre kattintva megtekinthet egy angol nyelvű video animációt a bütyök (ang.: Bunion) műtét szokásos menetéről.

 

 

 

A bütyök kezelése - bütyök műtét utáni rehabilitáció

 

A bütyök műtét végén nagyobb, az ízületet megfelelő állásban tartó kötést helyezünk fel, melyet varratszedésig hordani kell. A lábat a fertőzés ill. gyulladás veszély megelőzése érdekében bütyök műtét után, a varratszedést követő egy napig nem érheti víz.

Utókezelésként legcélszerűbb már a műtét utáni napokban óvatos passzív mozgatást elkezdeni, megelőzendő a lágyrészek mozgást nehezítő letapadását. E kezelés praktikusan gyógytornás végzi, vagy még a bütyök műtét előtt betanítja az otthoni teendőket. A bütyök műtét után 10-14 napig, tehát a varratszedésig, fokozott kímélet szükséges, ezt követően kezdődhet az erőteljesebb passzív-aktív mozgatás. A bütyök műtétet követő hetekben a járást megkönnyítheti gördülő talpas papucs viselése, melyet célszerű a műtet megelőzően beszerezni. A kötés befogadása céljából a szokásosnál egy-két számmal nagyobb méretet válasszunk!

                                           

A kiújulás megelőzése céljából a bütyök műtét utókezelésének elengedhetetlen része kialakulásért felelős boltozat süllyedések korrekciója. Ennek érdekében rendelőnkben podoscopos-számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetétet készítünk, melyet a továbbiakban folyamatosan viselni szükséges. A megfelelő, kényelmes lábbelire is fokozott hangsúlyt kell helyezni.