Tartalom

A kalapácsujj kezelése

( Digitus malleus )

 

A kalapácsujj kezelése - általános tudnivalók

 

A bütyök és a kalapácsujj a kor előre haladtával egyre gyakrabban előforduló, kezdetben esztétikai, később egyre súlyosbodó mozgás zavart okozó lábelváltozás.

A kalapácsujj, a bütyök kialakulásához hasonlóan, a haránt és/vagy a hossz boltozat süllyedés hatására jön létre, az ilyenkor, a lábujjat mozgató ínak megváltozott húzásiránya révén. Az ujj első, azaz alapperce a lábhát felé emelkedik, ugyanakkor a második, vagy középperc a talp felé hajlított helyzetbe kerül. Így jön létre az ún. karomtartás, mely miatt az ujj alap és középperce közötti ízületet a cipő állandóan nyomja, dörzsöli, így azon gyulladás, bőrkeményedés jön létre.

 

        

 

Mint oly sok más probléma, a bütyök és a kalapácsujj is több, elsősorban civilizációs ártalom együttes hatására alakul ki, létrejöttüket végső soron a láb statikai zavarai okozzák.

A bütyök és a kalapácsujj kialakulását a következő tényezőkre vezethetjük vissza:

- haránt és/vagy hossz boltozat süllyedés

- rendszeresen szűk lábbeli viselése

- túl magas, ill. teljesen lapos sarkú cipő hordása

- amennyiben már gyermekkorban látható a bütyök és/vagy a kalapácsujj, öröklött statikai probléma húzódik a háttérben, melyet a fenti hatások tovább súlyosbítanak

 

A bütyök és/vagy a kalapácsujj gyakran társul egyéb, szintén statikai eredetű láb problémákhoz:

-         tyúkszemképződés                                   

-         benőtt, gyulladt köröm kialakulás 

-         bőrkeményedések létrejötte                            

-        elsősorban a középső lábujj vonalában kialakuló, sokszor a járást lehetetlenné tévő talpfájás

 

A benőtt, gyulladt köröm gyakrabban alakul ki az öregujjnak a többi ujj felé néző oldalán, hiszen az elferdült nagyujj és a II ujj nyomják egymást.

A tyúkszem, a bőrkeményedés a szervezet védekező reakciói, mivel a boltozat süllyedés miatt a talpnak olyan részeit terheli a páciens, melyek lágyrésze nem alkalmas a teherviselésre.

Amennyiben a harántboltozat süllyedése erőteljes, a talp középső részének túlzott nyomása miatt a III lábközépcsont fejecsén csonthártya gyulladás alakulhat ki, ami a járást nagyban nehezítő, erős fájdalmakat okoz.

 

A kalapácsujj kezelése – kalapácsujj konzervatív kezelése

 

Ismert boltozat süllyedés esetén, a bütyök és/vagy a kalapácsujj megelőzése céljából podoscopos – számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetétet készítünk vendégeinknek.

Az egyedi talpbetét sikeréhez minden esetben hozzá tartozik a lábtorna és a talp otthoni rehabilitációja. Talpi, saroktájéki vagy Achilles ín körüli fájdalmak esetén speciális nyújtó gyakorlatok is segítik a fájdalomcsillapítást. A fenti gyakorlatokat gyógytornászunk tanítja be pácienseinknek. A gyakorlatokat a siker érdekében azonban otthonában mindenkinek rendszeresen végeznie kell.

Amennyiben a bütyök és a bőr közötti nyálkás tömlő heveny gyulladásos állapotba kerül, azaz erősen fájdalmassá válna, kipirosodna, a gyulladás megszűntetése helyi és gyógyszeres kezeléssel történik.

Már kialakult bütyök és/vagy kalapácsujj esetén műtéti kezelés adhat érdemi, tartós megoldást.

 

A kalapácsujj kezelése - kalapácsujj műtét

 

A kalapácsujj műtét során rendelőnkben ambuláns beavatkozás kapcsán – tehát a kalapácsujj műtét után a páciens kísérettel, saját lábán azonnal hazamegy – helyi érzéstelenítésben általában az érintett ujj alappercének rövidítését végezzük oly módon, hogy annak a második ujjperc felé néző végét eltávolítjuk. A kalapácsujj műtét részét képezi az ujjon a kóros nyomás miatt kialakult bőrkeményedés eltávol

ítása is.

 

A képre kattintva megtekinthet egy angol nyelvű videot a kalapácsujj (ang.: Hammertoe) műtét szokásos menetéről.

 

 

A kalapácsujj kezelése - kalapácsujj műtét utáni rehabilitáció

 

A kalapácsujj műtét végén nagyobb, az ízületet megfelelő állásban tartó kötést helyezünk fel, melyet varratszedésig hordani kell. A lábat a fertőzés ill. gyulladás veszély megelőzése érdekében kalapácsujj műtét után, a varratszedést követő egy napig nem érheti víz.

A kalapácsujj műtét után 7-10 napig, tehát a varratszedésig, fokozott kímélet szükséges, ezt követően kezdődhet az erőteljesebb terhelés. A kalapácsujj műtétet követő hetekben a járást megkönnyítheti gördülő talpas papucs viselése, melyet célszerű a műtet megelőzően beszerezni. A kötés befogadása céljából a szokásosnál egy-két számmal nagyobb méretet válasszunk! A kalapácsujj műtét után 4-6 hétig rögzítjük az operált ujjat a szomszédaihoz.

A kiújulás megelőzése céljából a kalapácsujj műtét utókezelésének elengedhetetlen része kialakulásért felelős boltozat süllyedések korrekciója. Ennek érdekében rendelőnkben podoscopos-számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetétet készítünk, melyet a továbbiakban folyamatosan viselni szükséges. A megfelelő, kényelmes lábbelire is fokozott hangsúlyt kell helyezni.