Tartalom

Cikkek - írások - publikációk

 

Visszértágulatok műtét nélküli, injekciós kezelése

 


Az alsó végtagi kis nyomású visszeres rendszerben az izmok pumpáló hatása és az egyenirányításért (csak a szív felé legyen áramlás) felelős billentyűk sora biztosítja a megfelelő keringést. Amennyiben a billentyűk rosszul zárnak, és/vagy öröklött kötőszöveti gyengeség miatt a vénák fala nem tart eléggé a véroszlop megnövekvő súlya és nyomása miatt hosszabb-rövidebb szakaszokon tágulatok alakulnak ki az ér falán. A tágult erekben lelassul a véráramlás, ami tovább rontja a helyzetet.
A tágulatok részben esztétikai zavart – nyári ruhában, strandon nem szívesen mutogatjuk lábainkat -, részben lábikra fájdalmat, fáradékonyságot, húzó érzést, gyulladásos hajlam-fokozódást okoznak. Mivel a billentyűket nem lehet meggyógyítani, a legjobb lehetőség, ha a panaszt okozó visszereket kiiktatjuk a keringésből. Régebben ez csak műtéttel volt megvalósítható, de napjainkban már ambulánsan végezhető, minimális kellemetlenséget okozó injekciós kezelésre is van lehetőség. Ilyenkor az erek belső felületének összetapadását kiváltó anyagot fecskendezünk be. Ha kellő ideig, fáslizással megfelelően összenyomjuk őket, a már használhatatlan, csak panaszt okozó erek teljesen elzárhatók.
A kezelések száma a tágulat mértékétől és a kezelendő érszakasz hosszától függ. Fáslizni folyamatosan szükséges és az utolsó szúrás után még 3 hétig elengedhetetlen. Mozogni, dolgozni lehet a kúra teljes tartama alatt. Általában hetente végzünk újabb ún. szkleroterápiát.
Mivel a nagy meleg és a napsugárzás hatására gyakrabban alakul ki tartósan megmaradó barnás bőrelszíneződés, ősz közepétől tavasz közepéig célszerű elinjekciózni a vénákat, hogy nyáron nyugodtan viselhessünk rövidebb szoknyát vagy sortot…

 

  Dr. Gajdos Gábor
         sebész
 


 
Körömgomba - orvosi lábápolás - körömprotézis

 


A zárt, szoros lábbelik viselése és a sok finomított szénhidrát fogyasztása miatt sokunknál visszatérően, de cukorbetegeken hatványozott gyakorisággal fordul elő a körmök gombásodása.
A gyógyszeres és helyi kezelésekkel dacoló gomba kezelésében elengedhetetlen a különböző nagyságú és érdességű csiszoló és marófejekkel végzett gépi pedikűrözés. Ennek feladata, hogy a törmelékeny, vastag, gombás részt minél jobban elvékonyítsuk, ezáltal kevesebb túlélési hely marad a kórokozónak és a gombaölő készítmények is jobban bejutnak a kritikus területekre.
A sérülés vagy gombásodás miatt hiányos, deformált körömlemezre (fájdalommentes eljárással) protézist építünk, ami az egészségeshez megtévesztésig hasonló esztétikai eredményt ad.
A gépi pedikűr része az ún. orvosi lábápolásnak is, amikor sebész felügyelete mellett szakasszisztens végzi a kezeléseket, a csiszolás mellett speciális ápoló anyagokat és kötszereket alkalmazva. Orvosi lábápolás bárkinél végezhető, de elsősorban a cukorbetegség egyik szövődménye esetén, az ún. cukorbeteg lábnál elengedhetetlen. Diabeteszes lábról akkor beszélünk, amikor a magas vércukor szint miatt jelentősen romlik a lábak hajszáleres keringése. Ennek következtében az érző idegek is károsodnak, ami érzészavart okoz. Az ilyen láb, gombásodásra és sérülésre rendkívül hajlamos, rendszeres, szakszerű ápolást igényel, mivel diabeteszben rendkívül rossz a sebek gyógyhajlama, viszont annál nagyobb a fertőzésveszély. Hagyományos vágással, ill. egyéb sérüléssel járó beavatkozások nem végezhetők, még a lábujjak szokásos érzéstelenítése is veszélyt jelenthet az ujjak vérkeringésére. A gombásodáson túl a cukorbeteg lábon a gyakori mély, főleg a sarkakon jelentkező berepedések, valamint a járást is nehezítő bőrkeményedések, tyúkszemek gépi csiszolással és speciális hatóanyagú bőrpuhító- ápoló készítményekkel kezelhetők eredményesen és komoly szövődményveszély nélkül.

 

  Dr. Gajdos Gábor

         sebész
 


 
Festékes anyajegyek (naevus pigmentosus) kezelése

 


A festéksejtekből kiinduló ún. melanoma malignum az egyik legagresszívebb rosszindulatú daganat fajta, melynek gyakran a napozás és a szolárium hatásának kitett anyajegyek a kiindulási pontjai. Ezért szükséges a fehér bőrű és sok anyajegyet hordozó pácienseknek időnként a bőrgyógyásznál szűrésre megjelenni.
A későbbi elfajulásra hajlamos, gyanús színű vagy formájú anyajegyeket a bőrgyógyász javaslatára szoktuk eltávolítani, hogy szövettani vizsgálatra kerülhessenek.
A beavatkozást ambuláns kisműtét keretében helyi érzéstelenítésben végezzük. Az anyajegyet ún. babérlevél alakú metszésből, festék mentes ép bőrudvarral távolítjuk el. A sebet varratokkal egyesítjük, a kivett bőrrészletet szövettani vizsgálatra küldjük, melynek eredményét kinyomtatva, vagy e-mailben kézbesítjük kb. két hét elteltével. Varratszedésre általában 7-10 nap után kerül sor.
A fél órás beavatkozás minimális kellemetlenséggel jár, utána sincs különösebb fájdalom.
Fontos az anyajegyek rendszeres ellenőrzése és javaslat esetén, vagy rendszeres mechanikai irritáció, sérülésveszély esetén annak eltávolítása és szerkezetének alapos vizsgálata!

 

 Dr. Gajdos Gábor
         sebész
 

 
Javaslatok a lábboltozat-süllyedés otthoni kezelésére


Most, hogy kézhez kapta a betétjét, néhány fontos tudni valóra szeretnénk felhívni a figyelmét:

1. A bőr-gumi, vagy polyfoam-gumi kombinációjú talpbetétek rugalmas anyagokból készülnek, így általában könnyű megszokni rendszeres viselésüket. Jelentős boltozat süllyedés, vagy komoly fájdalmakkal járó lábközépcsont gyulladás esetén azonban szükség lehet néhány hétre az egész napos problémamentes hordás eléréséig. Ez azt jelenti, hogy ha panaszt okoz, néhány óra múlva ki kell venni a cipőből a talpbetétet, majd pár óra elteltével rövid időre ismét rá kell állni. Fokozatosan egyre hosszabb ideig leszünk képesek a betétes cipőben járni. Tehát ne tegyük félre, vagy dobjuk el az újonnan készült segédeszközünket, ha az első napokban nyomja a talpunkat. Valószínűleg nem a betét rossz, hanem lábboltozatunk túlzott süllyedése a hibás...

2. Mivel a talpbetét passzívan emeli a lábboltozatot, azaz nincs hozzá szükség izommunkára, - a csontos boltozat ívét az íj idegéhez hasonlóan szabályozó aktív rendszerre – a feladat nélkül maradó izmocskák ellustulnak, elgyengülnek és a haránt és hosszboltozatunk betét nélkül még jobban szétterül. Ahhoz, hogy a betét csak hasznunkra legyen, meg kell előznünk a fent leírtakat. Ezt két módon érhetjük el:
- napi rendszerességgel lábtornát kell végezni, ennek mikéntjét gyógytornász betanítja
- a talpat rendszeresen ingerelni kell, ezzel serkentjük védekező munkára az eltunyuló izmokat. Az ingerlés azt jelenti , hogy erőteljes, pontszerű nyomásnak tesszük ki a talpat, ennek enyhe fájdalmat kell okoznia. A talpizmok ingerlésére alkalmas egy erőteljesebb masszázs, használhatjuk a szilikon golyót, amit a betéthez adunk ajándékba, de nagyobb kavicsokkal berendezhetünk egy dobozt és esténként néhány percig abban kell taposni. Ez utóbbi előnye, hogy nem gurul el az ágy alá, ugyanakkor gyermekeknél alkalmas a boltozat kialakulásának segítésére. Manapság ugyanis a gyermekek boltozatai ki sem alakulnak, mivel a születésükkor lapos, puha talpacskáik nem kapnak megfelelő ingereket, hiszen környezetük mindenütt sík, szilárd burkolatokkal (parketta, járólap, stb.) borított és már egészen kis kortól cipőt viselnek.

3. Egy betét kihordási ideje egy esztendő. Ennyi idő alatt változik a láb és deformálódhat a betét is. Tehát az optimális eredmény eléréséhez évente célszerű podoszkópos felvétel alapján új talpbetétet készíttetni.

4. A lesüllyedt boltozatokat – a várható szövődmények megelőzésére és az esetleges panaszok megszűntetéséhez – állandóan alá kell támasztani a betéttel, tehát nem elég csak időnként használni.

5. Új cipő vásárlásakor feltétlenül vigyük magunkkal a betétet is, hogy biztosan beleférjen az új lábbelibe is!

Használja egészséggel betétjét !
  

 

Dr. Gajdos Gábor
         sebész
 
 


 
 
"Vámpír szérum kezelés - Drakula terápia",
avagy ránctalanítás hozott anyaggal


A ránctalanító kezelések során a botox injekciózás a homlokon és a szemek körül alkalmazható veszélytelenül. Az orr és a száj közötti ill. körüli ráncok botoxozása olyan fontos izmok működését is gátolhatja, amelyek kiesése eltorzítja az arcot, vagy zavart okozhat a szem, vagy a száj zárásában.
Ezért az orr és száj közötti erős redő, vagy a száj körüli ráncok esetében, nem a mimikai izmokat bénítjuk, hanem a ráncokat igyekszünk minél tökéletesebben feltölteni. Eddig, a ráncok elsimítására leggyakrabban kötőszöveteink egyik fontos építőkövének számító, természetes, vagy mesterséges hyaluronsav készítményeket használtunk.


A ránctalanítást napjainkra forradalmasította - az Amerikában nemes egyszerűséggel a divatos filmhősök után elnevezett - ún. „Vámpír szérum” kezelés, vagy "Drakula terápia". E furcsa kifejezés alatt azt értjük, hogy a ráncokat a páciens saját véréből nyert vérszérummal, más néven vérplazmával szüntetjük meg. Az eljárás legnagyobb előnye, a korábbi készítmények alkalmazásával szemben, hogy teljesen természetes, sőt testazonos anyagot használunk, így az semmilyen allergiás reakciót nem okoz! A ránctalanítás során a vendégtől kevés vért veszünk, egy berendezés segítségével szétválasztjuk a vérsejteket a plazmától, majd ez utóbbiból előállítjuk az ún. vérlemezkében gazdag plazma frakciót, ez az ún. PRP (Platelet Rich Plasma - angol). A hatóanyagot hajszál vékony tű segítségével, a ráncok fkisimítására, a bőr átépítésére a bőr alá fecskendezzük. A kezelés hatása hónapokig tart és esztétikailag remek eredményt ad. A bőr rugalmasabbá és feszesebbé válik.


Pomázi sebészeti rendelőnk azon kevés helyek közé tartozik, ahol elsők közt alkalmazzuk a plasztikai sebészet e remek újítását.
 

 

  Dr. Gajdos Gábor
         Sebész
 


Viszlát striák...

 


Korábbi írásunkban az idősödő bőr megfiatalításáról, a ráncok testazonos hatóanyaggal az ún. „vámpírszérum kezelés”-sel  - "Drakula terápia"-val való csökkentéséről írtunk.
A saját vérszérum kezelés azonban, egyéb gyakori, sokakat érintő és joggal zavaró bőrprobléma csökkentésére, eltüntetésére is alkalmazható.
A csúnyán gyógyult sérülések, vagy műtétek utáni hegek, az ún. másodlagosan gyógyult sebek, vagy a hipertrófiás hegek korrekciójában is segítségünkre van a saját vérszérum terápia. E hegekre jellemző, hogy az ideális, vékony, vonalas, fehér hegvonal helyett, kiszélesedett, kezdetben elődomborodó, rózsaszínű, vagy lilás árnyalatú hegszövet képződik, mely hónapok, évek múltán ráncos felszínnel a bőr szintjébe visszasüllyed.
A szülés után, a jelentősebb testsúlyváltozás ill. erőteljes növekedés kapcsán kialakuló striák szintén nagyon zavaróak és sokakban gátlásokat okoznak. Ezekben az esetekben megváltozik, elgyengül a bőr eredeti szerkezete, mint a jégtáblákon létrejövő rianások, a rugalmas kötőszöveti rostok arányának erőteljes csökkenése miatt, szétcsúsznak a bőr felületes rétegei.
Hatékony kezelés a csúnya hegek és a hasfali, vagy combtájéki striák esetén, csak a bőr szerkezetének visszaépítésével, a rétegek megújításával képzelhető el. A striák vagy terhességi csíkok esetében, a kiterjedtségtől függően, több, egymást követő „vámpír-terápia” is szükséges lehet. Ilyenkor – speciális érzéstelenítő krémmel történő fájdalomcsillapítás mellett - számos apró szúrással, minden egyes stria alá saját vérplazma injekciót adunk.
Az bőr öregedésével járó ráncoktól eltérően, amennyiben az életmód ill. élettani okok megszűnnek, megfelelő eredmény elérése esetén, nem szükséges évekig tartó terápia.
Az idősült hegek és striák, terhességi csíkok „vámpírszérum” kezelésekor is minden esetben szükséges a speciális kozmetikumokkal történő utókezelés és a szervezet, valamint a bőr kellő hidratálása!
 

  Dr. Gajdos Gábor
         Sebész


 
Talpra magyar, de hát fáj a tyúkszem…

 


A talpon kialakuló, fájdalmas elváltozásokat – szemölcs, tyúkszem - gyakran még az orvosok is összekeverik, pedig a kezelésük, esetleges eltávolításuk és kiújulásuk megelőzése szempontjából nagyon is fontos megkülönböztetni, hogy tyúkszem okozza-e a panaszokat..
A tyúkszem felismerhető arról, hogy az elhalt bőrréteg alatt jól elkülöníthető közepe, azaz szeme van. Tyúkszem a rendellenes nyomásnak kitett bőrfelületeken alakul ki. Tyúkszem előfordulhat a kéz ujjain is – főleg nehéz fizikai munkát végzőknél -, de a tyúkszem leggyakoribb előfordulási helye a talpon van. Tyúkszem keletkezhet szoros cipő okozta nyomás miatt is, de elsősorban a láb boltozatainak kóros süllyedése révén jön létre.
A tyúkszem tünetei ennek megfelelően elsősorban a járást nehezítő, néha lehetetlenné tevő fájdalom a talpon, esetleg az összetorlódó ujjak egymás felé néző felszínén. Tartós fennállás és nyomási ingerek miatt a tyúkszem környezetében a talpon különböző mélységű és kiterjedésű gyulladás is gyakori, ami már nyugalomban is fájhat. Minél régebbi a tyúkszem, annál mélyebbre hatol és így annál problematikusabb a kezelése, eltávolítása.
A tyúkszem kezelése számos módon történhet, ezek eredményessége nagyban függ a tyúkszem nagyságától, korától, a talpon a bőr vastagságától. A tyúkszem kezelése végezhető:
* Különböző ecsetelő oldatokkal pl.: - szalicil sav tartalmú hatóanyagokkal. Ezek rétegről rétegre lehámlasztják a tyúkszem felszínét. Szerencsés esetben nem válik szükségessé a tyúkszem mechanikus eltávolítása.
* Cryo sebészet alkalmazásakor folyékony nitrogénnel több ízben és alkalommal átfagyasztjuk a tyúkszem szövetét. Ilyenkor a hideg roncsolja a tyúkszem felesleges szövetszaporulatát.
Az előző két módozat sajnos igen hosszadalmas és mindig kérdéses a mennyire lesz hatékony ily módon a tyúkszem kezelése.
* Néhány esetben a tyúkszem kezelése sebészeti eljárással oldható meg. Ilyenkor helyi érzéstelenítésben vágjuk ki a tyúkszem elszarusodott szövetét. A biztosabb eredmény érdekében ilyenkor is kombináljuk a tyúkszem kezelése folyamán alkalmazott módszereket. A beavatkozás során a tyúkszem helyén keletkező szövethiány 1-2 héten belül feltöltődik, majd behámosodik. Ezek a folyamatok kiválóan segíthetők az ún. „Intelligens kötszerek” alkalmazásával. Így néhány nap után a kezelt láb teljesen igénybe vehető, nem marad a talpon jelentősebb panasz.
* Amennyiben a tyúkszem összefekvő, egymást nyomó területeken helyezkedik el, pl. ujjak között, a tyúkszem kiújulásának megelőzése érdekében elengedhetetlen a kezelt terület nyomás alóli felszabadítása. Erre a célra szilikonból egyedi ujjterpesztőket, ujjtávolítókat készítünk, melyeket rendszeresen hordani kell.
* Mivel a tyúkszem kialakulásához a lábboltozatok süllyedése jelentősen hozzájárul, a kezelése fontos része és a tyúkszem kiújulás megelőzősének legfőbb eszköze a számítógépes talpvizsgálat alapján készített egyedi talpbetét. Megelőzés képpen célszerű megbízható pedikűrösünket rendszeresen felkeresni!
   

 

Dr. Gajdos Gábor

sebész-tarumatolögus

 

Angelina Jolie is a Drakula terápia híve...

 

(alább lásd a magyar fordítást)

ANGELINA JOLIE - Platelet Rich Plasma Otherwise known as the ‘Dracula Facelift’, this blood-derived procedure increases production of collagen, the substance that gives skin structure and a youthful look. It involves taking some blood from the patient. This is processed in a centrifuge to separate the platelets – which help form clots – and the plasma they are suspended in from the rest of the blood. The PRP is then injected into the face. It claims to give an instant glow and act as a filler to plump up wrinkles, but it takes three weeks to notice an effect. It is thought to work because it is rich in the patient’s transforming growth factors (TGF), which can stimulate the growth of normal cells, settle inflammation and stimulate healing. Rajiv Grover says: ‘This treatment does have science behind it as PRP has been clinically proven to promote collagen synthesis in the skin. It may work but results are not as long-lasting as other dermal fillers. Dr Khan says: ‘PRP is an effective treatment that rejuvenates the skin. As patients are using their own healing reserves, adverse effects are minimal but it must be carried out by an experienced practitioner.’

(Dailymail; Nail Online)

Angelina Jolie -  A saját vérből előállított vérlemezkében gazdag plazma (PRP), más néven Drakula terápia fokozza a bőr egyik alkotó elemének a kollagénnek a  képződését, ami a fiatalos kinézetért felelős. Csak egy kevés vért kell venni hozzá a pácienstől. Az eljárás során centrifugálással szérválasztják a véralvadásért felelős vérlemezkéket és a többi vér alkotó részt tartalamzó szérumot. Ezt követően a PRP-t az arcbőrbe injekciózzák. Ez egy gyors "izzást" és ránckitöltést eredményez, de a látható hatáshoz három hétre szükség van. Hatását a nagy mennyiségű ún. növekedési faktor tartalmának tudjuk be, ami fokozza a normál sejtek megújulását, csökkenti a gyulladást és elősegíti a regenerációs folyamatokat.

Rajiv Grover szerint, az eljárás tudományosan igazolt hatású, mivel a PRP bőrben történő kollagén szintézis fokozó hatása klinikailag bizonyított. Az igért javulás várható, de hatása rövidebb, mint egyéb ráncfeltöltő anyagoké. (A PRP kezelés nem ráncfeltöltő, hanem bőrmegújító hatású, nem hasonlítható ráncfeltöltő készítményekhez, amelyek csak mechanikus kiemelő hatásukkal csökkentik a ráncokat - a ford.)

Dr Khan állítja, a PRP egy hatékony bőrfiatalító eljárás.A páciensek saját regenerációs rendszerét használjuk és a mellékhatások valószínűsége minimális, ugyanakkor kizárólag tapasztalt orvosra van hozzá szükség.


    Dailymail, köröm online   ford.: dr. Gajdos Gábor  sebész