Tartalom

Drakula - PRP terápia a lábszárfekély kezelésében

 

Drakula - PRP - vámpírszérum terápia a lábszárfekély kezelésében - alapfogalmak

 

 

Lábszárfekély (ulcus cruris) és egyéb elhelyezkedésű fekélyes problémák számos ember mindennapjait keserítik meg, fájdalmat, bűzös váladékozást és ezáltal szociális problémákat okozva. Néhány, elsődlegesen fertőzéses eredetű, krónikussá váló sebet kivéve, a lábszárfekély (ulcus cruris) és az egyéb elhelyezkedésű fekélyek különböző okokra visszavezethető keringési zavar talaján alakulnak ki. Így megkülönböztetünk:

 

 • verőeres
 • visszeres
 • mikrocirkulációs (hajszáleres)
 • kevert

 

keringési zavar alapján létrejött fekélyeket. A legújabb elnevezés szerint a hat hét alatt gyógyhajlamot nem mutató pl. lábszárfekély neve: nem gyógyuló seb. A fentebb említett lábszárfekély (ulcus cruris) minden formája, keringési eredetétől függetlenül a nem gyógyuló seb kategóriájába tartozik.

A verőeres lábszárfekély a különböző érszűkületes betegségek szövődményeként alakul ki, a visszeres tipusú lábszárfekély elsősorban a visszértágulat következtében létrejövő vénás pangás következménye. A mikrocirkulációs és kevert keringési zavarok legismertebb képviselői a tartós nyomásnak kitett területeken, főképp keresztcsont és sarkak fölött kialakuló felfekvések az ún. decubitusok.

 

 

Drakula - PRP - vámpírszérum terápia a lábszárfekély kezelésében - kezelési lehetőségek

 

 

A lábszárfekély és az egyéb nem gyógyuló sebek kezelésében a legfontosabb tényező a kiváltó ok megszűntetése, amennyiben ez lehetséges:

 • verőeres szűkület esetében gyógyszeres és infúziós értágítás és vérhígítás, valamint súlyosabb esetben érsebészeti műtéti megoldások, mint érpótlás, műér beültetés, tágító kosarak beültetése
 • visszértágulat kapcsán kialakult lábszárfekély szintén részben gyógyszeres, a visszerek falának rugalmasságát és szakítószilárdságát javító készítményekkel, vitaminokkal, valamint a kórosan kitágult, pangó vérrel teli vénák kikapcsolása a keringésből műtéti, vagy injekciós szkleroterápia módszerével
 • a felfekvések oki kezelése a szisztémás keringés támogatásból, a modern szemléletű betegápolásból, a korrekt, rendszeres mozgatásból, forgatásból és gyógytornából, az igényeknek megfelelő táplálásból tevődnek össze.
 • természetesen az alapbetegség tisztázása ill.. kezelése is elengedhetetlen, pl. a vércukorszint ellenőrzése és beállítása

 

A kombinált drakula - PRP - vámpírszérum és intelligens kötszer alkalmazásával végzett terápia elsősorban a seb sarjadzási fázisában ad új, hatékony kezelési lehetőséget azáltal, hogy a sebgyógyulásban elengedhetetlen és a sebváladékkal természetesen is kiválasztott ún. növekedési faktorokat koncentráltan visszük a sebfelszínre. A kezelés lényege, hogy  páciens saját véréből előállított és megalvasztott, vérlemezkében gazdag plazmalepényt a sebüregbe helyezzük, majd ezt intelligens kötszerrel fedjük.

A lábszárfekély és egyéb nem gyógyuló sebek ugyanakkor sajátos szemléletű helyi sebkezelést igényelnek, mellyel esélyt teremthetünk a sebgyógyuláshoz ill. jelentősen csökkenthetjük e beteg szenvedéseit. A modern sebkezelési trend a seb által termelt, annak gyógyulásában szerepet játszó sebváladék helyben tartását lehetővé tevő ún. nedves sebkezelési módszer.

Lásd a részleteket az Intelligens kötszerek címszó alatt.

 

 

Drakula - PRP - vámpírszérum terápia a lábszárfekély kezelésében - kombinált drakula terápia

 

 

A lábszárfekély ill. "nem gyógyuló sebek" gyógyulási folyamatában négy fő fázist különböztetünk meg, ezek:

 

 • elhalási vagy necroticus szak, amikor kialakul a keringési zavar mértékétől függő mélységű szövetelhalás
 • váladékozási vagy exudatios szak, amikor jelentős mennyiségű, bűzös sebváladék termelődik és ürül
 • sarjadzási vagy granulatios szak, amikor az elhalt szövetek helyét ér dús, ún. granulációs szövet tölti ki
 • hámosodási vagy epithelisatios szak, amikor a környező lágyrészekig feltöltődött seb felszínén új bőr képződik

 

       

   

 

Az intelligens kötszerek alkalmazásával kombinált darkula - PRP - vámpírszérum terápia a sebgyógyulás sarjadzási fázisában tudja a lábszárfekély ill. nem gyógyuló sebek kezelését segíteni azáltal, hogy a sebgyógyulás folyamatában természetes, a sebváladékkal kiválasztott ún. növekedési faktorokat koncentrált formában a sebfelszínre juttatjuk. A lábszárfekély kezelése során a pácienstől levett friss,  kis mennyiségű vérből előállított és megalvasztott vérlemezkében gazdag plazma-lepény helyezünk a sebüregbe, majd intelligens kötszerrel fedjük le. E kombináció jelentősen felgyorsíthatja a lábszárfekély gyógyulását. A kötéscserék miatt a kezelés kúraszerűen történik, általában két hetente helyezünk új drakula - PRP lepényt a sebfelszínre.