Tartalom

Festékes anyajegy eltávolítás

 

A festékes anyajegy eltávolítás napjainkban egyre gyakorabban válik szükségessé, mivel a környezeti ártalmak miatti fokozott UV sugárzás egyre inkább veszélyezteti a festékes anyajegy rosszindulatú átalakulását. A festékes anyajegy eltávolítása előtt minden esetben bőrgyógyászati konzílium szükséges, ill. gyakran a dermatológus irányítja sebészhez páciensét. A beavatkozásra hozni kell írásos szakvéleményt, ugyanis ez szabja meg a műtét pontos menetét és a kimetszés méretét, mélységét.

 

A festékes anyajegy eltávolítás helyi érzéstelenítésben, általában Lidocainnal körbeinjekciózva történik. Ahhoz, hogy az elvárásoknak megfelelően ép szövetudvarral, azaz festéksejteket nem tartalmazó börrészlettel tudjuk elvégezni a festékes anyajegy eltávolítás kisműtétjét, az anyajegyet ún. babérlevél alakban vágjuk ki. Ez a metszésvezetés teszi lehetővé, hogy hogy a festékes anyajegy eltávolítás után a bőrsebet minél szebben össze tudjuk varrni. Optimális esetben vékony, vonalas heg marad a beavatkozás helyén, de a kimetszés típúsánál fogva az anyajegy méreténél hosszabb lesz a seb vonala.

 

 Festkes anyajegy eltávolítás esetében a hisztológiai vizsgálat kötelező, mivel az anyajegy elfajulása esetén nagyon agresszív rákos bőrelváltozás, az ún. melanoma malignum alakuhatl ki, mely életet veszélyeztető áttéteket tud adni. A szövettani vizsgálat eredménye rendszerint egy-két hét alatt elkészül, így általában varratszedéskor pácienseink kézbe kaphatják azt. Mivel a leletet e-mailben kapjuk meg, megbeszélés esetén mi is továbbítani tudjuk azt elektronikusan vendégeinknek. Varratszedés általában 7-10 nap elteltével történik.
 

Festékes anyajegy - naevus pigmentosus          A szabálytalan alakú és változó színű anyajegyet rendszeresen ellenőríztetni kell!