Tartalom

A "cukorbeteg láb" - "diabeteses láb"Mivel a cukorbetegség nagyon sok ember életét keseríti meg, szólnunk kell egy fontos szövődményről, az ún. cukorbeteg lábról. Elöljáróban tisztáznunk kell, hogy nem minden cukorbeteg lába tartozik az ún. diabeteses láb kategóriába – ez már a tartósan magas vércukor szint miatt kialakuló speciális szövődményre utaló kifejezés.


A magas vércukor értékek hatására bizonyos anyagok lerakódnak a hajszálerek falában, az azokban zajló vérkeringést súlyosan károsítva. Ez okozza az akár vaksághoz is vezető szemészeti elváltozásokat, vagy a dialízist szükségessé tevő vese elégtelenséget is.


Ugyanakkor a végtagokon is komoly elváltozásokat vált ki a rossz keringés – fekélyképződéseket, szövetelhalásokat eredményezhet. Az érző idegeket ellátó hajszáleres hálózat beszűkülése az végtagokon érzészavarokat idéz elő, zsibbadás lép fel, a fájdalom érzés fokozatos, végül teljes hiányával. De addig, amíg a fájdalomérzés hiánya a superhősök esetében kiváló tulajdonságnak számítana, a cukorbetegségben szenvedőnek csak egy újabb veszélyforrás, mivel az érzészavar miatt nem észleli, ha pl. valamilyen apró tárgy a cipőjébe esve kidörzsöli a talpát, akár mély sebet ejtve.
Diabetesben azért kell roppantul körültekintően foglalkozni a sebekkel, mert a rossz keringés miatt nagyon elhúzódhat a sebgyógyulás, másrészt a magas vércukor szint miatt a kórokozók igen kedvező életfeltételt találnak és így jelentősen fokozódik, az akár a szepszisig fajuló fertőzésveszély.


Szintén a rossz vérkeringés következtében gyakran súlyosan károsodik a láb csontos szerkezete, a boltívek fokozatosan teljesen szétesnek, lesüllyed a boka, ami végső soron járásképtelenné teheti a beteget.
A fent leírtak miatt rendkívül fontos, hogy a cukorbeteg lábát, de a szövődményes cukorbeteg lábat főleg, gondosan óvni kell minden sérüléstől. Orvossal kell konzultálni mielőtt tyúkszem, vagy bőrkeményedés eltávolítása céljából otthon kezelni kezdjük magunkat, vagy pedikűröshöz fordulunk.

 

A "cukorbeteg láb" - "diabeteses láb" kezelése


1. A láb boltozatok korábban említett, akár azok teljes összeomlásig vezető süllyedését (Charcot láb) idejekorán kezelni szükséges. A súlyos érzészavarok kialakulása előtt, számítógépes talpvizsgálat alapján, megfelelő egyedi talpbetéttel helyére emelhetők a boltozatok, amivel megelőzhető a teljes mozgásképtelenség.

 

 Egészséges és Charcot láb összehasonlítása 


2. A tyúkszemek és bőrkeményedések – melyek az elgyengült lábszerkezet miatti kóros nyomási pontokon jönnek létre – szintén speciális szemléletű kezelést igényelnek. Éles pedikűrös, vagy sebészeti műszerekkel lehetőség szerint ne kezeljük a cukorbeteg lábat, helyette gépi csiszolással kell elvékonyítani a bőrt és ezen célra kifejlesztett bőrpuhítókat szükséges alkalmazni. Talpi tyúkszemet még egészséges páciens esetében sem szoktunk rögtön kivágni: az egyedi talpbetét viselése mellett gyakran elég a felületes vékonyítás, mivel a kóros nyomás megszűntével kevésbé várható kiújulás.

 

Mély sarokrepedések diabetesben = orosi lábápolás, gépi pedikűr        Gépi pedikűr - orvosi lábápolás

 


3. A benőtt körmök kezelésekor is mellőzendők az éles módszerek, helyette  körömszabályozást végzünk, ami lehet, hogy tovább tart, de kockázatmentes. Ez az ún. spange technika, ami a fogszabályozásból vett ötleten alapszik.


4. A gombás körmöket sem szabad teljesen eltávolítani, a nagy fertőzésveszély és a rossz gyógyhajlam miatt. Inkább célszerű géppel minél vékonyabbra csiszolni és ezután helyi gombaellenes készítményekkel ápolni.


5. A minden igyekezetünk ellenére kialakuló, rosszul gyógyuló talpi fekélyek kezelésében új lehetőséget jelentenek a nedves sebkezelési módszerhez alkalmazott ún. intelligens kötszerek. Ezek alkalmazását néhány kezelés során bárki könnyen elsajátíthatja, cseréjük 2-7 naponta elegendő!

 

 Hidrocolloid-intelligens kötszer a nedves sebkötözéshez    Sarokra felhelyezett intelligens kötszer


6. A sikeres kezeléseknek – előrehaladott szövődmények esetén - a lábat védő speciális kiképzésű cipő is része, melyet a diabetológus tud felírni.

 

7. És végül, de nem utolsó sorban a diétát nem szabad elfelejteni!