Tartalom

A vírusos szemölcs - verruca vulgaris - a talpon

 

A talpon kialakuló, fájdalmas elváltozásokat - szemölcs, tyúkszem - gyakran még az orvosok is összekeverik, pedig a kezelése és a kiújulás megelőzése szempontjából nagyon is fontos megkülönböztetni, hogy szemölcs okozza-e a panaszokat.
A szemölcs felismerhető arról, hogy felszínén több apró fekete pont látható. Szemölcs bárhol előfordulhat, mivel vírusos fertőzés okozza, de a szemölcs leggyakoribb előfordulási helye a talpon van. A szemölcs vírusa leginkább strandon, uszodában fertőz. A talpon lévő szemölcs legfontosabb tünete, a járást nehezítő, néha lehetetlenné tevő fájdalom. Tartós fennállás és nyomási ingerek miatt a szemölcs környezetében a talpon különböző mélységű és kiterjedésű gyulladás is gyakori, ami már nyugalomban is fájhat.

 

Talpi vírusos szemölcs      Vírusos szemölcs a kéz ujjain


A talpon levő szemölcs kezelésére számos módszer létezik, ezek eredményessége nagyban függ a szemölcs nagyságától, korától, a talpon a bőr vastagságától.


*  Különböző ecsetelő oldatokkal pl.: - szalicil sav és vírusellenes hatóanyagok kombinációjával, vagy a természetes, vérehulló fecskefű ecsetelővel rétegről rétegre elölhető és lehámlasztható a szemölcs felszíne. Optimális esetben és megfelelő türelemmel így elérhetünk a szemölcs gyökeréig, s ezzel a gyógyulásig. A talpon kialakuló mélyebb szemölcs esetén ez ritkán hoz megfelelő vagy tartós eredményt.


Cryo sebészet, cryoterápia alkalmazásakor folyékony nitrogénnel több ízben és alkalommal átfagyasztjuk lehetőleg a szemölcs teljes vastagságát. Ilyenkor a hideg roncsolja a talpon a felesleges szövetszaporulatot és öli meg a kórokozót. Ez az akár test szerte elhatalmasodó ún. futószemölcs kezelése során a legjobb módszer. Mivel a cryoterápia gyakorlatilag fájdalmatlan, gyermekek kezelése során - akiknél a szemölcs különösen gyakran előfordul - kifejezetten tanácsos először ezt az eljárást választani.


*  Néhány esetben a szemölcs sebészi kezelése szükséges. Ekkor helyi érzéstelenítésben távolítjuk el a szemölcs szövetét. A biztosabb eredmény érdekében ilyenkor is kombináljuk a szemölcs kezelése folyamán alkalmazott egyéb módszereket. A beavatkozás során a szemölcs helyén keletkező szövethiány 1-2 héten belül feltöltődik, majd behámosodik. Néhány hét után teljesen igénybe vehető, terhelhető, nem marad a talpon jelentősebb panasz.
 

Kapcsolódó oldalak