Tartalom

Tyúkszem - clavus és kezelése

 

A talpon kialakuló, fájdalmas elváltozásokat - szemölcs, tyúkszem - gyakran még az orvosok is összekeverik, pedig a kezelésük, esetleges eltávolításuk és kiújulásuk megelőzése szempontjából nagyon is fontos megkülönböztetni, hogy tyúkszem okozza-e a panaszokat.

 

Mi is az a tyúkszem - clavus?

 


A tyúkszem felismerhető arról, hogy az elhalt bőrréteg alatt jól elkülöníthető közepe, azaz szeme van. Tyúkszem a rendellenes nyomásnak kitett bőrfelületeken alakul ki. Tyúkszem előfordulhat a kéz ujjain is -  főleg nehéz fizikai munkát végzőknél -, de a tyúkszem leggyakoribb előfordulási helye a talpon van. Tyúkszem keletkezhet szoros cipő okozta nyomás miatt is, de elsősorban a láb boltozatainak kóros süllyedése révén jön létre. Elmondható, hogy a tyúkszem - a bőrkeményedésekhez hasonlóan - a szervezet védekező mechanizmusainak részeként jön létre és kialalkulása helyén fellépő kóros nyomásra utal.

 

Az ujjak kölcsönös nyomása miatt kialakult tyúkszem - clavus   Boltozat süllyedés miatt kialakult talpi tyúkszem clavus plantae 

 

A tyúkszem - clavus tünetei

 


A tyúkszem tünetei a fentieknek megfelelően elsősorban a járást nehezítő, néha lehetetlenné tevő fájdalom a talpon, esetleg az összetorlódó ujjak egymás felé néző felszínén. Tartós fennállás és nyomási ingerek miatt a tyúkszem környezetében , főleg a talpon, különböző mélységű és kiterjedésű gyulladás is gyakori, ami már nyugalomban is fájhat. Minél régebbi a tyúkszem, annál mélyebbre hatol és így annál problematikusabb a kezelése, eltávolítása.

 

Tyúkszem - clavus kezelése

 


A tyúkszem kezelése számos módon történhet, ezek eredményessége nagyban függ a tyúkszem nagyságától, korától, a talpon a bőr vastagságától. A tyúkszem kezelése végezhető:


* Különböző ecsetelő oldatokkal pl.: - szalicil sav tartalmú hatóanyagokkal. Ezek rétegről rétegre lehámlasztják a tyúkszem felszínét. Szerencsés esetben nem válik szükségessé a tyúkszem mechanikus eltávolítása.


* Cryo sebészet alkalmazásakor folyékony nitrogénnel több ízben és alkalommal átfagyasztjuk a tyúkszem szövetét. Ilyenkor a hideg roncsolja a tyúkszem felesleges szövetszaporulatát.
Az előző két módozat sajnos igen hosszadalmas és mindig kérdéses, hogy  mennyire lesz hatékony ily módon a tyúkszem kezelése.


* Néhány esetben a tyúkszem kezelése csak sebészeti eljárással oldható meg. Ilyenkor helyi érzéstelenítésben vágjuk ki a tyúkszem elszarusodott szövetét. A biztosabb eredmény érdekében ilyenkor is kombináljuk a tyúkszem kezelése folyamán alkalmazott módszereket. A beavatkozás során a tyúkszem helyén keletkező szövethiány néhány héten belül feltöltődik, majd behámosodik. Ezek a folyamatok kiválóan segíthetők az ún. "intelligens kötszerek" alkalmazásával. Mivel a talpon, sarkon lévő tyúkszem helye minden lépésnél nyomásnak van kitéve gyakran néhány hét után  lesz csak a kezelt láb teljesen igénybe vehető.


* Amennyiben a tyúkszem összefekvő, egymást nyomó területeken helyezkedik el, pl. ujjak között, a tyúkszem kiújulásának megelőzése érdekében elengedhetetlen a kezelt terület nyomás alóli felszabadítása. Erre a célra szilikonból egyedi újjterpesztőket, ujjtávolítókat készítünk, melyeket rendszeresen hordani kell.


* Mivel a tyúkszem kialakulásához a lábboltozatok süllyedése jelentősen hozzájárul, a kezelése fontos része és a tyúkszem kiújulás megelőzősének legfőbb eszköze a számítógépes talpvizsgálat alapján készített egyedi talpbetét. Megelőzés képpen célszerű megbízható pedikűrösünket rendszeresen felkeresni! Rendelőnkben elsősorban a láb boltozatait emeljük helyére egyedi talpbetét segítségével és csak a tartós betét viselés esetén megmaradó panaszok miatt javasoljuk a tyúkszem - clavus sebészeti eltávolítását.