Tartalom

Intelligens kötszerek - nedves sebkötözés

 


Az ún. krónikus sebek, melyek általában hónapokig tartó kezelést, kötözést igényelnek - mint pl. az érszűkülettől, a visszértágulattól, vagy a cukorbetegségtől kialakult lábszárfekély, vagy a csontvelő gyulladáshoz társuló sipolyozó sebek, a tartós nyomásnak kitett testrészeken kialakuló felfekvés, másnéven decubitus - terápiájában minőségi változást jelentett az ún. intelligens kötszerek megjelenése.

 
Honnan is származik az intelligens kötszerek elnevezés, mitől mások ezen kötések ?


Néhány évvel ezelőttig a krónikus sebek szárazon tartását, a termelődő váladékok elvezetését tartottuk a kezelés fő feladatának - a további fertőzések megakadályozása mellett. Az erősen váladékozó sebeket ezért napjában többször is átkötöttük. Ez nemegyszer fájdalmat okozott a páciensnek, ugyanakkor sok kötszert és munkaórát emésztett fel viszonylag hosszú időn keresztül.
Kiderült azonban, hogy szervezetünk igyekszik segíteni saját magán és a sebek alapján az ún. granulációs szövetek olyan anyagokat választanak ki a sebfelszínre, melyek a gyógyulási folyamatot nagymértékben segítik, felgyorsítják. Ennek a felismerésnek a felhasználásával fejlesztették ki a hasznos váladékot a seb felszínén tartó, ún nedves sebkötözési rendszert. Az intelligens kötszerek családját erre a célfeleadatra dolgozták ki. Ide tartoznak pl.:


* az elhalt szövetek eltávolítására enzimes sebtisztító krémeket alkalmazunk, a régebben használt hatékony, de mellékhatásokat okozó bórsavpor helyett


* az algákból készült ún. alginát kötszerek, melyek a sebváladékokat megkötve kocsonyás állagúvá válnak és nem engedik kiszáradni a sebfelszínt

 

Alginát (alga) alapú sebüreg kitöltő biológiai szövet


* a fertőzött sebekre ezüstöt, a bűzösen váladékozókra aktív szenet tartalmazó speciális lapok alkalmazhatók

 

Ezüstöt és aktív szenet tartalmazó kötszer


* a sebek fedésére az ún. hidrokolloid alapú öntapadó, vízálló kötszerek alkalmazhatók, melyek a felesleges váladékot ugyan magukba szívják, de a sebfelszínt ugyanakkor nem engedik kiszáradni, a gyógyulást serkentő anyagokat annak felszínén tartják.

 

Hidrocolloid kötszer az ún. nedves sebkötözéshez          Occlusiv kötés lábszárfekélyre hidrocolloid lappal


* amennyiben a mély sebüreg már feltelődött, a hámosodás - bőrképződés - segítésére öntapadó fóliák állnak rendelkezésünkre, hasonló nedves környezetet biztosítva.


Az ilyen, az intelligens kötszerek alkalmazásával alkalmazott nedv-megőrző kezelést nevezzük oklúziós (occlusiv), azaz zárt, vagy fedett, ún. nedves sebkezelésnek. Ez a módszer a modern sebkötözés igényeinek minden szempontból megfelel.
Az intelligens kötszerek drágábbak ugyan a hagyományos gézalapúaknál, fajlagosan azonban mégis olcsóbbá tehetik a kezelést, ugyanis a termelődő váladék mennyiségének függvényében elég 5-7 naponta cserélni őket. Ez a betegnek is könnyebbséget jelent.


Az intelligens kötszerek továbbfejlesztett változatai fertőtlenítő, baktérium ölő szert - sokszor ezüst készítményt -, esetleg speciális szagkötőket - aktív szén formájában - is tartalmazhatnak.


Rendelőnkben elvégezzük az intelligens kötszerek szükséges, heti 1-2-szeri cseréjét, ugyanakkor az arra vállalkozóknak, vagy családtagjaiknak betanítjuk helyes otthoni használatukat, hogy minél ritkábban kelljen orvosi ellenőrzésre járni.