Tartalom

Injekciós visszérkezelés - scleroterapia

 

A visszértágulatok kezelésének lényeg, a pangó vér miatt panaszokat okozó érszakasz végleges kiiktatása a keringésből. Régebben ennek egyedüli megoldását az operáció jelentette, amikor a feleslegessé és károssá vált vénát egy drótra felfűzve azt kitépték a helyéről. Az oldalágak egy része lekötésre került, mások maguktól szívódtak fel.

Napjainkban a sebészetben is az ún. minimál invazív, azaz a minél kisebb mértékű, kórházi kezelést nem ígénylő beavatkozásokra törekszünk. A tágult visszerek megoldásában egyre nagyobb teret hódít az injekciós érelzárás, az ún. scleroterápia (ejtsd: szkleroterápia).

Az injekciós scleroterápia lényege, hogy a tágult érszakaszokba 1,5 - 2,5 cm-enként egy speciális anyagot fecskendezünk, ami steril gyulladást idéz elő az ér falában. Ennek hatására a visszér belső, tapadás mentes felszíne megsérül és az eret egy darabig összenyomva a szemközti falak összetapadnak és így kiiktathatók a vérkeringésből.

Az eredményes kezelés ezért megfelelő ideig tartó fáslizást, vagy rugalmas harisnya viselést feltételez. Scleroterápia -t általában hetente végzünk. A kezelés alatt tartózkodni kell a direkt napsugárzástól, mert az UV hatására tartós barna elszíneződés alakulhat ki.

Az injekciós scleroterápia végezhető hajszálerektől az 1 cm-nél is vastagabb erekig, különböző töménységű szklerotizáló oldatot alkalmazva. A vaskosabb vénák esetében a beadás előtt felhabosítjuk a hatóanyagot, ami így jobban kitölti az eret.

 

Injekciós scleroterápia - visszértágulat kezelése

 

Az injekciós visszérkezelés - scleroterapia mellékhatásai

 

 

- néha az elzáródott érszakaszban kisebb mennyiségű vér megreked, amit a következő kezelés alkalmával el kell távolítani, hogy a lebomló vér ne okozzon maradandó elszíneződést.

- minél vastagabb visszértágulat -ot  kezelünk, azaz minél töményebb hatóanyagot alkalmazunk, annál nagyobb az esélye, hogy a kívántnál erőteljesebb gyulladás alakul ki, ami miatt átmenetileg szüneteltetni kell az érintett véna további kezelését. Hűtéssel és helyileg alkalmazandó készítményekkel gyorsan megszűntethető a gyulladás és folytatható a terápia.