Tartalom

3TO és a Podofix active spange = új lehetőség a benőtt, gyulladt köröm kezelése soránSajnálatos módon, akinél egyszer már előfordult gyulladt, benőtt köröm, annál nagy valószínűséggel többször is fog jelentkezni e kellemetlenség. A láb boltozatainak egyénre szabott betéttel történő helyre emelése mellett - amit számítógépes talpvizsgálat alapján készíttetünk és ami elengedhetetlen a benőtt köröm kezelése esetén a tartós megoldáshoz - most forradalmian új lehetőséget nyújt a benőtt köröm kezelése során az ún. spange alkalmazása. E módszert egy skót fogorvos fejlesztette ki - a fogszabályozásból vett ötlet alapján - az 1960-as években. Ezt követően a benőtt, gyulladt köröm kezelése a legújabb spange technika adta lehetőségeknek megfelelően folyamatosan fejlődött.

 

Kezdetben a spange személyre szabásához gipszmintavételre volt szükség, ez volt a feltatláló után elnevezett ún. Fraser spange, vagy omega spange.

 

Később műanyag lap felragasztásával próbálkoztak, ennek neve BS spange lett.

 

Mivel azoban a BS spange által kifejtett húzóerő nem volt kielégítő, továbbfejlesztették azt egy drótszál beépítésével, ez az ún. Onyklip spange.

 

Omega vagy Fraser spange - az első körömszabályozó rendszer            B/S spange  Onyklip spange

 

Azt a lehetőséget, hogy a benőtt, gyulladt köröm kezelése során a köröm széleire ható emelő erő egyénileg szabályozható legyen, a három drótból felépíthető 3TO spange biztosította először. A 3TO spange két apró, orvosi fémből a beteg körmeihez méretezett dróthorog és a köröm hátán ezeket összehúzó feszítő hurok segítségével, teljesen fájdalom mentesen emeli meg a köröm széleit és segít kivezetni a köröm sarkait, abból a lefelé irányuló lágyrész vályuból, amit a korábbi körömszél gyulladás okozta hegesedés gyakran elzár és amely a növekvő körmöt ismét eltérítheti, újabb és újabb gyulladás lehetőségét előrevetítve.
E technika alkalmas kezdődő körömszél gyulladás kezelése esetén, esetleg a gyulladás gyorsabb megszűnését eredményező lágy lézer besugárzással kombinálva. A 3TO spange sikerrel alkalmazható sebészi beavatkozást igénylő benőtt, gyulladt köröm kezelése esetében - a gyógyulás lezajlását követően - a kiújulás megelőzésére. A köröm növekedés ütemétől függően a benőtt köröm kezelése addig tart - általában 3-4 hónapig -, amíg a köröm új utat talál magának és sarkai kijutnak a szabadba. A 3TO spange cseréjére átlagosan 4-5 hetente kerül sor, ilyenkor igazítunk elhelyezkedésén és változtathatunk a húzóerő mértékén. A benőtt, gyulladt köröm spange technikával történő kezelése teljes időtartama alatt lehet cipőt viselni, dolgozni, sportolni, lábat mosni, fürdeni.


A spange család újabb tagja az ún. Podofix active spange. Ez a felragasztható műanyag lapocska és a közepébe épített, az emelő hatást fokozó, megfeszíthető dróthurok kombinációja. A Podofix active spange leginkább enyhe, kezdődő panaszokat okozó benőtt, gyulladt köröm kezelése esetén, ill. a 3TO spange alkalmazásával kombinálva a leghatékonyabb.


Bár az irodalmi adatok és többek hazai tapasztalata alapján is használható a 3TO spange a gennyesen váladékozó, benőtt, gyulladt köröm kezelése során is, saját véleményünk, hogy az idegen anyag behelyezése a gyulladt területre, sokaknál szerepet játszhat a körömszél gyulladás fenntartásában, ezért rendelőnkben az ilyen benőtt, gyulladt köröm kezelése esetében érzéstelenítésben elvégzett sebészeti körömszél kimetszést végzünk, majd általában egy hónap múlva Podofix active spange felragasztása történik. A podofix active spange segít abban, hogy a növekvő új körömszél ne forduljon a mélybe. Amikor a köröm sarka háromnegyed részben kinőtt 3TO spange felhelyezését végezzük. Ez a spange egészen addig alkalmazandó, amíg a korábban benőtt köröm kezelése során eltávolított sarka a külvilágra nem kerül.

 

A spange-k sorában az ún. Combiped spange a legújabb típus, melynek egyik oldala ragasztható, a másik drótkampóval rögzül a körömszélbe. Nagy előnye, hogy a korábbiakban problémát jelentő kisméretű körömlemezekre is könnyen felhelyezhető és a feszítési erő még jobban személyre adaptálható.

 

3TO spange   Podofix active spange      A legújabb spange: Combiped


Bár a spange technika kivitelezése a benőtt, gyulladt köröm kezelése során a külső szemlélő számára könnyen elsajátíthatónak látszik, az eredményesség az apró részletek ismeretében és a rutinban rejlik, ezért megfelelő oktatás után bízhatunk csak a sikerben.