Tartalom

Kézsebészet – kézsebészeti  ambuláns műtétek

 

Sebészeti magán rendelőnkben ambuláns műtéti körülmények között, helyi érzéstelenítésben kivitelezhető kézsebészeti beavatkozásokat is végzünk.

A leggyakrabban jelentkező kézsebészeti kezelést igénylő betegségek a következők:

 

-     ganglion (ciszta)

-     carpal tunnel  szindróma (csukló alagút szindróma)

-     pattanó ujj

-     Dupuytren contractura (tenyéri bőnye hegesedése)

 

Ganglion (ciszta)

 

Ganglion meghatározása:

Ganglionnak nevezzük azokat a cisztákat, tehát folyadékkal vagy gyakran áttetsző kocsonyás tartalommal kitöltött csomókat, melyek közel vannak a bőrfelszínhez, azt kisebb nagyobb mértékben elődomborítják.

 

Ganglion elhelyezkedése:

Ganglion elsősorban ízületek és ínhüvelyek mentén alakul ki, létrejöttében vélhetően a nyálkatermelő sejtek szomszédságának szerepe van, ezért alakul ki a fenti területeken, azaz legtöbbször a csukló tenyéri vagy kézháti oldalán, az ujjakon, de a kézen és nem egyszer a lábfejen is előfordul. A ganglion jelentős része közvetlenül a bőr alatt látható és tapintható, de amőbához hasonlatosan nem egyszer az inak közé is benyomul.

 

Csuklótáji ganglion

 

Ganglion tünetei:

Az, hogy egy ganglion, a tapinthatóságon kívül, okoz-e bármilyen panaszt függ a ganglion méretétől, elhelyezkedésétől. Minél nagyobb a ganglion, annál jobban fog feszülni és annál nagyobb eséllyel fog a felszín felől a mélybe lenyúló csápokat növeszteni. Amennyiben valamilyen érzékeny képlet,  ér, de főleg ideg közelében van a ganglion és azt nyomja, fájdalmat is okoz, főleg olyan mozdulatokra, ahol a feszülés tovább fokozódik. A ganglion nyomása miatt ritkább esetben előfordulhat zsibbadás érzés, kézen a szorító erő csökkenése is. A talpi ganglion jelentős járási panaszokat okoz, az ujjakon lévő tollforgatási vagy olló használati nehézséggel jár.

 

A ganglion kezelése:

Panasszal nem járó, kisebb méretű ganglion nem igényel feltétlenül kezelést, de nem célszerű hagyni túl nagyra nőni, mert, mivel nem csak kifelé, hanem a mélybe is növekszik, idővel nem lehet maradéktalanul eltávolítani. Ez a ganglion kiújulásának esélyét hordozza magában…

Amennyiben a ganglion egy része, vagy külső hártyájának egésze a helyén marad, idővel újra fog telődni, így azok a próbálkozások, hogy kiszúrva, vagy rámetszve csak a ganglion tartalmát nyomjuk ki, időleges megoldások.

 

Kocsonyás anyaggal kitöltött ganglion

 

A ganglion tartós megszüntetése műtéttel lehetséges. Rendelőnkben a ganglion eltávolítását ambuláns műtét keretében végezzük, tehát nem igényel befekvést, az operáció után a páciens kísérővel haza mehet. A műtét helyi infiltrációs érzéstelenítésben, vagy arra alkalmas elhelyezkedés esetén csukló, vagy boka blokkban történik. A ganglion műtét után komoly fájdalmakkal általában nem kell számolni.  A varratok eltávolítása 10-14 nap múlva esedékes, addig kell a sebet ill. a kötést szárazon és tisztán tartani.

 

Carpal tunnel syndrome (csuklótáji alagút szindróma)

 

 

A carpal tunnel syndrome - csuklótáji alagút szindróma kialakulásának okai

 

Testünk bizonyos helyein az érek, az idegek és az inak szűk helyeken torlódnak össze. Ilyen hely csuklónk tenyéri oldala is, ahol a megfelelő mozgás biztosítása mellett az ér- és idegképletek rögzítése is szükséges. Ez úgy valósul meg, hogy a csukló ízületet alkotó csontok kis kiemelkedései között egy széles szalag feszül keresztbe. Carpal tunnel - csuklótáji alagút szindróma esetében különböző okokból (fizikai túlterhelés, ízületi gyulladás, reumatikus állapotok, cukorbetegség, egyéb anyagcsere és hormonális betegségek, törések és lágyrész sérülések utáni állapotok), elsősorban a szalag megvastagodása, néha a csontok deformálódása következtében, a csukló felett áthaladást biztosító eleve szűk csatorna beszűkül és a benne átfutó képletek nyomási sérülést szenvednek. Ez keringési zavarokkal is járhat, de a carpal tunnel - csuklótáji alagút szindróma kialakulásakor elsősorban a csukló alagútban futó idegek károsodnak.

 

Kézsebészet:carpal tunnel szindrómát okozó leszorítás

 

A carpal tunnel syndrome - csuklótáji alagút szindróma tünetei

 

A carpal tunnel syndrome - csuklótáji alagút szindróma során elsősorban a hüvelyk ujjtól a középsőig beidegzést adó ún. medianus ideg károsodik, ami érzés és mozgás zavarokat, valamint fájdalmat okoz.

 

- Carpal tunnel syndrome - csuklótáji alagút szindróma esetén az érzés zavar leginkább az I-III ujjakon fellépő zsibbadással jár, ami a kellemetlen érzés ill. érzéstelenség mellett a kéz kifejezett ügyetlenségéhez vezet. A betegek carpalis alagút szindróma fennállásakor gyakran törnek-zúznak, elejtenek mindent, nem képesek a finom mozgások koordinálására, pl. nem tudnak tűt befűzni, vagy kézzel varrni, a kézírás is godot okoz számukra.

 

- A carpal tunnel syndrome - csuklótáji alagút szindróma okozta idegnyomás a beidegzett izmok működésében is zavart okoz, azok fokozatosan elgyengülnek, leépülnek. Elsősorban az ún. hüvelykujj néha a kisujj párna tónusát veszti, az egészségeshez képest puhább, ráncolhatóbb lesz és ezzel együtt a kéz fogási ereje érezhetően csökken. A beteg a carpalis alagút szindrómában sokszor nem tudja elforgatni a kulcsát sem.

 

Kézsebészet: carpal tunnel sy.-izom atrofia

 

 

- Az idegek leszorításával carpal tunnel szindromában komolyabb, akár az éjszakai nyugalmat zavaró fájdalmak alakulhatnak ki.

 

A carpal tunnel syndrome - csuklótáji alagút szindróma diagnosztizálása

 

A fent említett tünetek esetében a hozzáértő szakember már nagy valószínűséggel fel tudja állítani a carpalis alagút szindróma diagnózisát. Mindazon átal annak eldöntésére, hogy a panaszok oka nem a nyaki gerinc betegségétől (pl.: porckorong sérv, vagy kopásos elváltozásaok), vagy a csuklóhoz hasonló, könyök tájéki alagút szindróma okozta nyomástól alakult ki, speciális ideg vezetési vizsgálatot szükséges végezni. Ez az ún. ENG (elektro neurogram) vagy EMG vizsgálat (elektro miogram), melyre ideggyógyász szakorvos adhat beutalót.

 

A carpal tunnel syndrome - csuklótáji alagút szindróma kezelése

 

 

- A carpalis alagút szindróma kezelésének célja az idegekre kifejtett kóros nyomás megszűntetése. ami megkisérelhető konzervatív, nem műtéti módszerekkel és kézsebészeti operációval.Az alagút szindrómát kiváltó, általában gyulladás miatt megvastagodott leszorító szalag, az ún. ligamentum carpi és környezetének gyulladása enyhébb, kezdődő esetben csökkenthető fizikoterápiás kezelésekkel (pl.: UH-os, interferenciás, vagy pulzáló elektromágneses ill. lágylézer kezelés)

 

- Gyulladás csökkentés történhet szájon át szedhető gyógyszerekkel, ún. non szteroid gyulladás csökkentők

 

- Gyulladás csökkentés történhet helyileg, fizikoterápiás módszerekkel bevihető gyógyszerekkel ún. non szteroid gyulladáscsökkentő gélek

 

- Gyulladás csökkentés történhet helyileg injekciós készítményekkel (szteroidokkal, PRP vagy Guna terápia)

 

- A szteroidok gyorsan, de általában időlegesen hatnak és bizonyos alapbetegségekben nem használhatók pl.: cukorbetegségben, nehezen kezelhető magas vérnyomás, gyomorfekély esetében, terhességben.

 

- Saját vér PRP terápia során a pácienstől néhány ml. vért leveszünk és ebből előállítunk ún. vérlemezkében gazdag plazma frakciót, melynek erős gyulladás csökkentő és regenerációs folyamatokat serkentő természetes hatását használjuk ki, a vérlemezkék mesterséges besűrítésével. Ezt a koncentrált, vérlemezkében gazdag szérumot injekciózzuk a carpalis alagút szindrómát okozó megvastagodott csukló szalaghoz.

 

- Guna terápia során egy olyan biológiailag aktív kollagént injektálunk a csuklószalag köré, mely segíti az izmok és szalagok ellazulását és saját kollagén termelésének fokozódását ezzel átépülését, rugalmasságának növekedését.

 

- A siker érdekében az utóbbi két módszert gyakran kombináljuk egymással.

 

- Carpal tunnel syndrome - csuklótáji alagút szindróma műtéti kezelése a leszorítást okozó csuklószalag ambuláns műtét keretében, helyi érzéstelenítésben (infiltrációs, vezetéses, csukló blokk) történő átvágásával történik. A bőrt a csukló tenyéri oldalán megnyitjuk, majd a szalag szélének felkeresése után átvágjuk azt az utolsó szállagig. A bőrvarratot 10-14 nap múlva távolítjuk el, addig a sebet ill. a kötést szárazon és tisztán kell tartani és a csuklót fizikailag kímélni szükséges. A panaszok a leszorítást időtartamától és mértékétől függően fokozatosan, hetek, hónapok alatt szűnnek, de a fájdalom már néhány nap múlva csökken.

 

Carpalis alagút szindróma műtét

 

Pattanó ujj jelenség

 

A pattanó ujj kialakulása

 

Kezünkön az ujjakat mozgató inak több helyen vékony, nyálkás anyaggal síkosított hártyás tokban, ún. ínhüvelyben mozognak. Pattanó ujj jelenség akkor lép fel, amikor az ínhüvely szájadéka valamilyen, leggyakrabban gyulladásos okból, beszűkül, az ínra kifejtett nyomása miatt azon kis csomó képződik, ami aztán a szűkült ínhüvely nyílásán csak zökkenés kíséretében tud átjutni.

 

A pattanó ujjnál csomó alakul ki az ínhüvely beajáratánál

 

A pattanó ujj tünetei

 

Az előbb említett pattanó effektus olyan méreteket ölthet, hogy az ujjat csak nagy nehézséggel és sokszor fájdalom mellett lehet csak behajlítani, majd ismét kinyújtani.  Ez a kéz rendes használatát jelentősen nehezíti és a fájdalom miatt kifejezett kellemetlenséggel jár.

 

A pattanó ujj nehezíti az ujjak mozgását

 

A pattanó ujj kezelése

 

Mint sok más mozgásszervi probléma esetén, így a pattanó ujj effektusnál is lehetséges próbálkozni konzervatív, műtét nélküli módszerekkel, de gyakran végzünk operációt is.

- Konzervatív kezelés lényege a duzzanat csökkentése, mind az ínon, mind az ínhüvely szájadékán. Hagyományos gyógyszere kezelés általában eredménytelen a pattanó ujj kezelésében.

 

- Gyulladás csökkentés céljából végezhetők fizikoterápiás kezelések, mint pulzáló elektromágneses terápia vagy víz alatti UH.

 

- Hormon tartalmú, szteroid injekciók helyi beadása átmeneti és gyors javulást hozhat,de ezek általában időlegesen hatnak és bizonyos alapbetegségekben nem használhatók pl.: cukorbetegségben, nehezen kezelhető magas vérnyomás, gyomorfekély esetében, terhességben.

 

- Saját vér PRP terápia során a pácienstől néhány ml. vért veszünk és ebből állítjuk elő az ún. vérlemezkékben gazdag plazma frakciót, melynek erős gyulladás csökkentő és regenerációs folyamatokat serkentő természetes hatását használjuk ki, a vérlemezkék mesterséges besűrítésével. Ezt a koncentrált, vérlemezkékben gazdag szérumot injekciózzuk a pattanó ujj jelenséget okozó ínhüvely szájadékához.

 

- Guna terápia során egy olyan biológiailag aktív kollagént injektálunk az ínhüvely bejárata köré, mely segíti az izmok és szalagok ellazulását és a sejtek saját kollagén termelésének fokozódását, ezzel átépülését, rugalmasságának növekedését.

 

- A siker érdekében az utóbbi két módszert gyakran kombináljuk egymással.

 

- A pattanó ujj ambuláns műtéti kezelése során infiltrációs helyi érzéstelenítésben az ínhüvely bejárata felett ejtett kis haránt metszésből felkeressük az ínhüvely szájadékát és az néháűny mm-nyire bemetsszük, ezzel kitágítjuk azt. A bőrvarratot 10-14 nap múlva távolítjuk el, addig a sebet ill. a kötést szárazon és tisztán kell tartani és a kezet fizikailag kímélni szükséges, de az ujjat kifejezetten sokat kell mozgatni, tornáztatni, az ín letapadásának megelőzésére.  A panaszok, az enyhe műtéti utáni fájdalmak múltával, azonnal megszűnnek.

 

Dupuytren-kontraktúra – tenyéri bőnye zsugorodás

 

Dupuytren-kontraktúra – tenyéri bőnye zsugorodás meghatározás

A tenyér tartását, a benne futó erek, idegek és ínak védelmét egy erős kötőszöveti lemez, a csukló ízülettől az ujjak tövéig húzódó ún. tenyéri bőnye biztosítja. Dupuytren-kontraktúra során e tenyéri fascia lemez kisebb-nagyobb kiterjedésű zsugorodása, hegesedése vezet, ami az ujjak mozgását jelentősen ronthatja.

 

Dupuytren-kontraktúra behúzza az ujjat

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás tünetei

 

A Dupuytren-kontraktúra  miatt hegesedő tenyéri bőnye kezdetben csomósodni kezd, körülírt, tömött tapintatú duzzanatok alakulnak ki. Későbbiekben, vagy akár kezdettől fogva is egyre vastagodó húrok jönnek létre. íídupuytren kontraktúra során mind a csomók, mind a húrok jól tapinthatók és kezelés nélkül általában egyre nagyobb területet érintenek. A hegesedés miatt a tenyérben azonos vonalba eső ujjak mozgása jelentősen beszűkül, fokozatosan a tenyér felé hajló kényszertartásba kerülnek. Szélsőséges, elhanyagolt  esetben a Dupuytren- kontraktúra által érintett ujj teljesen tenyérbe hajlított helyzetbe kerülhet, a növekedő köröm a tenyérbe vájódik…

A Dupuytren-kontraktúra fájdalommal ritkán jár, vezető tünete a tapinthatóan fokozódó hegképződés és a következményes mozgászavar az ujjakon. Leggyakrabban IV., majd az V. ujj érintett, a hüvelyk gyakorlatilag soha.

Dupuytren-kontraktúra néha a talpon is előfordul, gyakoribb férfiakon.

 

A Dupuytren-kontraktúra a IV. sugárban a leggyakoribb                   A Dupuytren-kontraktúra egyre jobban korlátozza az érintett ujj mozgását

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás kiváltó okai

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás kiváltó okai nem ismertek, bár vannak bizonyos hajlamosító tényezők, melyek esetében gyakrabban észlelik a betegséget:

- rendszeres mikro sérülések, vibrációs ártalmak (légkalapáccsal, ütve fúróval dolgozók)

- anyagcsere betegségek ( főleg cukorbetegség, rendszeres alkohol abúzus)

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás kezelése

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás kezelésekor alkalmazhatunk nem műtéti, ún. konzervatív eljárásokat és operációt.

- Kezdeti stádiumban megkísérelhető fizikoterápiás kezelés, melynek segítségével lazíthatjuk a kialakulóban lévő hegeket és bevihetünk hegcsökkentő gyógyszereket.

- Szintén a Dupuytren-kontraktúra induló szakaszában végezhetünk helyileg szteroid injekciós beszűrést.

- A biológiai hatóanyagok segítségével a kötőszövetek rugalmasságát javító ún. Guna terápia szintén javíthat az időben kezelésre kerülő páciens állapotán.

- Súlyosabb esetben ill. a biztosabb siker reményében ambuláns műtéti kezelést végzünk, melynek során helyi, vagy csukló blokk érzéstelenítésben feltárjuk a zsugorodott tenyéri bőnye szakaszokat és a lehető legaprólékosabban eltávolítjuk azokat. A Dupuytren-kontraktúra műtét után a páciens karját felkötve, kísérővel haza mehet. Az operációt követő napra, célszerű akár vény nélkül kapható, fájdalom csillapítót előre beszerezni. Varratszedés 10-14 nap múlva történik, addig a sebet és a kötést tisztán és szárazon kell tartani. Az első 3 hétben a kezet fizikailag kímélni kell, de gyógytorna néhány napos korban irányítással megkezdendő.