Tartalom

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás

 

Dupuytren-kontraktúra – tenyéri bőnye zsugorodás meghatározás

A tenyér tartását, a benne futó erek, idegek és ínak védelmét egy erős kötőszöveti lemez, a csukló ízülettől az ujjak tövéig húzódó ún. tenyéri bőnye biztosítja. Dupuytren-kontraktúra során e tenyéri fascia lemez kisebb-nagyobb kiterjedésű zsugorodása, hegesedése vezet, ami az ujjak mozgását jelentősen ronthatja.

 

Dupuytren-kontraktúra behúzza az ujjat

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás tünetei

 

A Dupuytren-kontraktúra  miatt hegesedő tenyéri bőnye kezdetben csomósodni kezd, körülírt, tömött tapintatú duzzanatok alakulnak ki. Későbbiekben, vagy akár kezdettől fogva is egyre vastagodó húrok jönnek létre. íídupuytren kontraktúra során mind a csomók, mind a húrok jól tapinthatók és kezelés nélkül általában egyre nagyobb területet érintenek. A hegesedés miatt a tenyérben azonos vonalba eső ujjak mozgása jelentősen beszűkül, fokozatosan a tenyér felé hajló kényszertartásba kerülnek. Szélsőséges, elhanyagolt  esetben a Dupuytren- kontraktúra által érintett ujj teljesen tenyérbe hajlított helyzetbe kerülhet, a növekedő köröm a tenyérbe vájódik…

A Dupuytren-kontraktúra fájdalommal ritkán jár, vezető tünete a tapinthatóan fokozódó hegképződés és a következményes mozgászavar az ujjakon. Leggyakrabban IV., majd az V. ujj érintett, a hüvelyk gyakorlatilag soha.

Dupuytren-kontraktúra néha a talpon is előfordul, gyakoribb férfiakon.

 

A Dupuytren-kontraktúra a IV. sugárban a leggyakoribb                    A Dupuytren-kontraktúra egyre jobban korlátozza az érintett ujj mozgását 

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás kiváltó okai

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás kiváltó okai nem ismertek, bár vannak bizonyos hajlamosító tényezők, melyek esetében gyakrabban észlelik a betegséget:

- rendszeres mikro sérülések, vibrációs ártalmak (légkalapáccsal, ütve fúróval dolgozók)

- anyagcsere betegségek ( főleg cukorbetegség, rendszeres alkohol abúzus)

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás kezelése

 

Dupuytren-kontractúra – tenyéri bőnye zsugorodás kezelésekor alkalmazhatunk nem műtéti, ún. konzervatív eljárásokat és operációt.

- Kezdeti stádiumban megkísérelhető fizikoterápiás kezelés, melynek segítségével lazíthatjuk a kialakulóban lévő hegeket és bevihetünk hegcsökkentő gyógyszereket.

- Szintén a Dupuytren-kontraktúra induló szakaszában végezhetünk helyileg szteroid injekciós beszűrést.

- A biológiai hatóanyagok segítségével a kötőszövetek rugalmasságát javító ún. Guna terápia szintén javíthat az időben kezelésre kerülő páciens állapotán.

- Súlyosabb esetben ill. a biztosabb siker reményében ambuláns műtéti kezelést végzünk, melynek során helyi, vagy csukló blokk érzéstelenítésben feltárjuk a zsugorodott tenyéri bőnye szakaszokat és a lehető legaprólékosabban eltávolítjuk azokat. A Dupuytren-kontraktúra műtét után a páciens karját felkötve, kísérővel haza mehet. Az operációt követő napra, célszerű akár vény nélkül kapható, fájdalom csillapítót előre beszerezni. Varratszedés 10-14 nap múlva történik, addig a sebet és a kötést tisztán és szárazon kell tartani. Az első 3 hétben a kezet fizikailag kímélni kell, de gyógytorna néhány napos korban irányítással megkezdendő.