Tartalom

Ganglion (ciszta)

 

Ganglion meghatározása:

Ganglionnak nevezzük azokat a cisztákat, tehát folyadékkal vagy gyakran áttetsző kocsonyás tartalommal kitöltött csomókat, melyek közel vannak a bőrfelszínhez, azt kisebb nagyobb mértékben elődomborítják.

 

Ganglion elhelyezkedése:

Ganglion elsősorban ízületek és ínhüvelyek mentén alakul ki, létrejöttében vélhetően a nyálkatermelő sejtek szomszédságának szerepe van, ezért alakul ki a fenti területeken, azaz legtöbbször a csukló tenyéri vagy kézháti oldalán, az ujjakon, de a kézen és nem egyszer a lábfejen is előfordul. A ganglion jelentős része közvetlenül a bőr alatt látható és tapintható, de amőbához hasonlatosan nem egyszer az inak közé is benyomul.

 

Csuklótáji ganglion

 

Ganglion tünetei:

Az, hogy egy ganglion, a tapinthatóságon kívül, okoz-e bármilyen panaszt függ a ganglion méretétől, elhelyezkedésétől. Minél nagyobb a ganglion, annál jobban fog feszülni és annál nagyobb eséllyel fog a felszín felől a mélybe lenyúló csápokat növeszteni. Amennyiben valamilyen érzékeny képlet,  ér, de főleg ideg közelében van a ganglion és azt nyomja, fájdalmat is okoz, főleg olyan mozdulatokra, ahol a feszülés tovább fokozódik. A ganglion nyomása miatt ritkább esetben előfordulhat zsibbadás érzés, kézen a szorító erő csökkenése is. A talpi ganglion jelentős járási panaszokat okoz, az ujjakon lévő tollforgatási vagy olló használati nehézséggel jár.

 

A ganglion kezelése:

Panasszal nem járó, kisebb méretű ganglion nem igényel feltétlenül kezelést, de nem célszerű hagyni túl nagyra nőni, mert, mivel nem csak kifelé, hanem a mélybe is növekszik, idővel nem lehet maradéktalanul eltávolítani. Ez a ganglion kiújulásának esélyét hordozza magában…

Amennyiben a ganglion egy része, vagy külső hártyájának egésze a helyén marad, idővel újra fog telődni, így azok a próbálkozások, hogy kiszúrva, vagy rámetszve csak a ganglion tartalmát nyomjuk ki, időleges megoldások.

 

Kocsonyás anyaggal kitöltött ganglion

 

A ganglion tartós megszüntetése műtéttel lehetséges. Rendelőnkben a ganglion eltávolítását ambuláns műtét keretében végezzük, tehát nem igényel befekvést, az operáció után a páciens kísérővel haza mehet. A műtét helyi infiltrációs érzéstelenítésben, vagy arra alkalmas elhelyezkedés esetén csukló, vagy boka blokkban történik. A ganglion műtét után komoly fájdalmakkal általában nem kell számolni.  A varratok eltávolítása 10-14 nap múlva esedékes, addig kell a sebet ill. a kötést szárazon és tisztán tartani.