Tartalom

Pattanó ujj - Digitus saltans

 

A pattanó ujj kialakulása

 

Kezünkön az ujjakat mozgató inak több helyen vékony, nyálkás anyaggal síkosított hártyás tokban, ún. ínhüvelyben mozognak. Pattanó ujj jelenség akkor lép fel, amikor az ínhüvely szájadéka valamilyen, leggyakrabban gyulladásos okból, beszűkül, az ínra kifejtett nyomása miatt azon kis csomó képződik, ami aztán a szűkült ínhüvely nyílásán csak zökkenés kíséretében tud átjutni.

 

A pattanó ujjnál csomó alakul ki az ínhüvely beajáratánál

 

A pattanó ujj tünetei

 

Az előbb említett pattanó effektus olyan méreteket ölthet, hogy az ujjat csak nagy nehézséggel és sokszor fájdalom mellett lehet csak behajlítani, majd ismét kinyújtani.  Ez a kéz rendes használatát jelentősen nehezíti és a fájdalom miatt kifejezett kellemetlenséggel jár.

 

A pattanó ujj nehezíti az ujjak mozgását

 

A pattanó ujj kezelése

 

Mint sok más mozgásszervi probléma esetén, így a pattanó ujj effektusnál is lehetséges próbálkozni konzervatív, műtét nélküli módszerekkel, de gyakran végzünk operációt is.

- Konzervatív kezelés lényege a duzzanat csökkentése, mind az ínon, mind az ínhüvely szájadékán. Hagyományos gyógyszere kezelés általában eredménytelen a pattanó ujj kezelésében.

 

- Gyulladás csökkentés céljából végezhetők fizikoterápiás kezelések, mint pulzáló elektromágneses terápia vagy víz alatti UH.

 

- Hormon tartalmú, szteroid injekciók helyi beadása átmeneti és gyors javulást hozhat,de ezek általában időlegesen hatnak és bizonyos alapbetegségekben nem használhatók pl.: cukorbetegségben, nehezen kezelhető magas vérnyomás, gyomorfekély esetében, terhességben.

 

- Saját vér PRP terápia során a pácienstől néhány ml. vért veszünk és ebből állítjuk elő az ún. vérlemezkékben gazdag plazma frakciót, melynek erős gyulladás csökkentő és regenerációs folyamatokat serkentő természetes hatását használjuk ki, a vérlemezkék mesterséges besűrítésével. Ezt a koncentrált, vérlemezkékben gazdag szérumot injekciózzuk a pattanó ujj jelenséget okozó ínhüvely szájadékához.

 

- Guna terápia során egy olyan biológiailag aktív kollagént injektálunk az ínhüvely bejárata köré, mely segíti az izmok és szalagok ellazulását és a sejtek saját kollagén termelésének fokozódását, ezzel átépülését, rugalmasságának növekedését.

 

- A siker érdekében az utóbbi két módszert gyakran kombináljuk egymással.

 

- A pattanó ujj ambuláns műtéti kezelése során infiltrációs helyi érzéstelenítésben az ínhüvely bejárata felett ejtett kis haránt metszésből felkeressük az ínhüvely szájadékát és az néháűny mm-nyire bemetsszük, ezzel kitágítjuk azt. A bőrvarratot 10-14 nap múlva távolítjuk el, addig a sebet ill. a kötést szárazon és tisztán kell tartani és a kezet fizikailag kímélni szükséges, de az ujjat kifejezetten sokat kell mozgatni, tornáztatni, az ín letapadásának megelőzésére.  A panaszok, az enyhe műtéti utáni fájdalmak múltával, azonnal megszűnnek.