Tartalom

Orvosi lábápolás = gombás köröm, sarok repedés gépi kezelése, krónikus sebek gondozása
 


Mit is nevezünk orvosi lábápolásnak, mi a szerepe a gépi pedikűrnek?


Orvosi lábápolásról akkor beszélünk, ha orvosi irányítás mellett tevékenykedő, egészségügyi végzettségű szakember végzi lábaink kezelését. Ez sokszor átfedést mutat a pedikűrös-munkával, azonban számos eltérés is fellelhető.
Milyen probléma esetén célszerű orvosi lábápolásra jelentkezni? Orvosi lábápolásra/gépi pedikűrre általában a "problémás lábúaknak" van szüksége:
* Makacs, mély, pedikűrös által már nem eltávolítható tyúkszemeknél
* Cukorbetegek vagy érszűkületesek sérülésre érzékeny lábán jelentkező bőrkeményedéseknél
* Rendszeresen visszatérő, vagy szűnni nem akaró körömgomba kezelése esetén
* Nehezen, vagy nem gyógyuló sebek, berepedések esetén
* A fentieket halmozottan okozó cukorbetegség fennállásakor
Mik a különbségek az orvosi lábápolás/gépi pedikűr és a pedikűrös kezelési lehetőségei között?
* Az orvosi lábápolást/gépi pedikűrt sebészeti műszereket is felvonultató rendelői körülmények között végezzük.
* Mélyebb elváltozások eltávolítása esetén hatékony érzéstelenítést lehet alkalmazni.
* Rendelkezésre állnak a modern sebkezelés eszközei (pl.: hidrokolloid kötszerek, alginát sebkezelők, stb.).
* Lehetőség van a gyulladás csökkentés és a sebgyógyulás gyorsítására fizikoterápiás módszerek bevetésére (pl.: lágy lézer terápia).
* Bármilyen felmerülő szövődmény esetén helyben rendelkezésre áll orvosi segítség.


Hogyan történik az orvosi lábápolás, miért előnyös a gépi pedikűr?


Ún. "problémás láb" esetén orvosi vizsgálat előzi meg a kezeléseket, gondosan tisztázva az előzményeket, a fennálló alapbetegségeket. Amennyiben ilyenek még nem ismertek, de alapos gyanú merül fel, laboratóriumi vagy röntgen vizsgálatokkal lehetőség van pl. a cukorbetegség, csontkinövések, stb. kizárására. Az orvos szükség esetén gyógyszert ill. otthoni kötözéshez szükséges kötszert is felírhat. A sebész az első konzultáció során a lábápolást végző szakasszisztenssel közösen kialakítja a kezelési tervet, a pácienssel közösen megbeszélik milyen gyakran legyen kezelés, ill. kontroll vizsgálat.
A kezelés menetében olykor az orvos is tevékenyen részt vesz, főleg az érzéstelenítést, mélyebb kivágásokat igénylő esetekben.


A gépi pedikűrözést két területen mindenképpen célszerű előnyben részesíteni a sebészeti megoldásokkal ill. a kézi pedikűrrel szemben: ezek a cukorbeteg láb gondozása ill. a makacs, köröm megvastagodással, deformitással járó gombás panaszok.

Az ún cukorbeteg láb jellegzetessége, hogy a magas vércukorszint miatt kialakuló hajszálér, majd érzőideg károsodás miatt a láb fokozatosan érzéketlenné, emiatt sérülékennyé válik. A rossz keringés miatt a gyógyulási hajlam is csökken, ugyanakkor a magas cukor szint - ez jó táptalaj - következtében a bakteriális, de legfőképpen a gombás fertőzés, így a körömgomba veszélye is igen jelentősen megnő. Gyakoriak a talpi fekélyek, a mély, időnként vérző, berepedésekkel tarkított nagy kiterjedésű, vastag és kezdetben fájdalmas járást okozó bőrkeményedések, főleg a sarkakon. Mivel előrehaladott esetben a páciens nem érez fájdalmat, rossz a sebek gyógyulási hajlama és nagy a fertőzés veszélye,a mély, nyílt sebet ejtő sebészeti beavatkozásokat kerülni kell! Csak nagy óvatossággal, körültekintéssel és hozzáértéssel szabad hozzányúlni az ilyen lábakhoz. A gépi pedikűrözés ún. "egy érintéses technikájával", ahol a forgó kezelőfejekkel csak egy-egy gyors mozdulat erejéig érintjük a lágyrészeket, apránként, sérülés mentesen, rétegről-rétegre távolíthatók el a problémás bőrterületek.


Lábunkon a körömgomba a cipőbe zárt végtagjainkon és finomított szénhidrátokban gazdag étrendünk mellett sajnos gyakori jelenség. A körömgomba miatt lemezesen széteső, vagy apró morzsákban szétmáló, sárgás-barna köröm nem csak esztétikailag zavaró, de az egy háztartásban élők fertőzésének veszélyét is magában rejti. Ugyanakkor a leváló darabkák a lágyrészekbe ékelődve gyakran nehezen megoldható, visszatérő körömszél-gyulladásokat okozhatnak.

 

Gombásan deformált lábköröm    Gombás köröm - elszíneződött, hullámos     Málékony, gombás köröm - onycomycosis


Minél később kezdődik a gombás köröm kezelése, annál hosszadalmasabb és bizonytalanabb a gyógyulás. Ennek okai a következők:
  -  A köröm nagy része élettelen szaru lemez, így a gyógyszerek formájában adagolt antimikotikumok a keringéssel legfeljebb csak a tövéig, a növekedési zónáig juthatnak el. A gombás köröm elhalt szarurétegébe már nem szívódnak fel.
  -  A felszín felől, az egyre vastagabb, körömgomba miatt kórokozóval zsúfolt szarulemezek közé,a gombás köröm kezelése során alkalmazott leghatékonyabb gombaölő készítmények sem jutnak be, hatásuk csak a felső rétegekben érvényesül.


Miért nem távolítjuk el minden esetben a beteg, sérült, körömgomba miatt értéktelen körömlemezt?


* A járás során a lépés utolsó mozzanataként lábfejünk az öregujjról rugaszkodik el. Ehhez a mozzanathoz szükséges, hogy a köröm felülről megtámassza a nagyujjat. Hiánya bizonytalanabbá teszi a járást, a futást, ami - főleg sportolóknál - fokozott sérülés veszélyt okozhat.
* A gombás köröm körüli lágyrész gyakran lesz gyulladt, e reakcióval védekezik a kórokozók behatolása ellen. Ha körömgomba miatt a köröm teljes eltávolításra kerül, a gyulladás miatt a körömsánc hegesen gyógyul, ezáltal részben, vagy egészben elzáródik a növekvő köröm kivezető útvonalát jelentő, az ujj csúcsáig vezető lágyrész-csatorna. Ha nem is feltétlenül alakul ki gombás köröm, de deformált, csökevényes köröm fejlődhet. Ilyenkor az esztétikai eredmény jogosan megkérdőjelezhető.
* Gombás köröm a magas vércukor szint miatt cukorbetegeknél szinte törvényszerűen kialakul. Ilyenkor a korábban leírt rossz gyógyhajlam és fokozott fertőzés veszély miatt még egy köröm eltávolítás is komoly szövődmények forrása lehet. A károsodott hajszáleres keringés miatt még a szokásos helyi érzéstelenítés okozta átmeneti lágyrész duzzanat is a lágyrészek elhalásához vezethet!


Mit tehetünk hát a cukorbeteg lábon kialakult gombás köröm esetén?


A megoldás az orvosi felügyelettel végzett gépi pedikűr-kezelés.A gépi pedikűrözés során magas fordulatszámú maró és csiszoló fejekkel a lehető legjobban elvékonyítjuk a gombás köröm lemezét, hogy a gombaölő hatóanyagok teljes vastagságában átjárhassák azt. A kezelés nem okoz lágyrész sebet, így nincs fertőzés veszély, nem fájdalmas, így nem igényel keringési zavart kiváltó érzéstelenítést és hatékonnyá teszi a helyi, gombaölő hatóanyagokkal történő terápiát.