Tartalom

A gombás köröm rehabilitációja: körömprotézis építése


A gombás köröm kezelése elsősorban egészségügyi szempontból fontos, hogy megelőzhessük a betegség más körmökre való átjutását, ill. a környezetünkben élők megfertőzését. Ugyanakkor - mivel a köröm növekedése lassú, hónapokig tartó folyamat - kezelése során esztétikai szempontokra is figyelemmel kell lennünk, elsősorban a papucs-szandál időszakában. Deformált, rövidült, csonkolt körömmel az igényesebbek nem szívesen járnak mezítláb, mennek el strandra, uszodába...
Ezen a problémán tudunk segíteni az ún. körömprotézissel. A körömgomba megszűnése után, valamint egyéb okokból sérült, deformált körömlemez esetén speciális anyagokból a lecsiszolt, csak részélegesen megmaradt köröm csonkjára felépítünk egy szabályos, egészséges küllemű körömlemezt. A protézis az új köröm kinövéséig eltakarja az esztétikailag zavaró körömelváltozásokat. A köröm protézis ugyan úgy használható, mint a saját köröm, lehet vele vízbe menni, festhető. Lakkozatlanul, opálos színe miatt férfiaknál is fenntartás nélkül alkalmazható.
Ameddig a köröm gombás, csak kivételes indokkal és átmeneti időre építhető fel körömprotézis, mivel az alatta lévő területet nem tudjuk kezelni, az befülledhet, ami a körömgomba kiújulásához vezethet.